11-01-2018

Tableau introduceert Hyper Data Engine-technologie met ongekende analysemogelijkheden

Deel dit bericht

Tableau Software kondigt de uitrol aan van Hyper: de nieuwe data engine-technologie van Tableau 10.5. Dankzij Hyper kunnen enorme volumes aan data in slechts een paar seconden worden doorgelicht en gerangschikt, en kunnen klanten tot vijf keer sneller query's uitvoeren en drie keer sneller data ophalen. Hierdoor is sneller inzicht in nog grotere datasets mogelijk, waardoor organisaties hun analyses kunnen afstemmen op meer mensen.

De release van Tableau 10.5 bevat tevens Tableau Server voor Linux en de mogelijkheid om meerdere visualisaties te integreren in één weergave dankzij Viz in Tooltip. Alle klanten zullen deze week in alle producten de beschikking krijgen over Hyper en de overige 10.5 functionaliteit, zoals drag-and-drop machtstrendlijnen, een nieuwe connector voor Box en updates voor Tableau Mobile. De nieuwe functionaliteit wordt verder toegelicht op www.tableau.com/new-features.  

"Met Hyper als data engine-technologie voor het volledige Tableau-platform zijn klanten in staat om analyses tot het uiterste door te voeren. Dankzij de supermoderne in-memory-technologie van Hyper is een snelle, eenvoudige visuele analyse voor iedereen haalbaar", zegt Francois Ajenstat, Chief Product Officer van Tableau. "We zijn enorm trots op het werk dat het Tableau-team heeft verricht om deze baanbrekende data engine-technologie te ontwikkelen en te integreren in de kern van de Tableau-producten en, het allerbelangrijkst, om het in een naadloze upgrade voor onze klanten te verwerken. Hyper zorgt voor betere prestaties en schaalbaarheid van analyses, waardoor data op alle niveaus en in meer organisaties dan ooit tevoren maximaal wordt benut. "

Hyper
Hyper is de nieuwe in-memory data engine-technologie van Tableau en is ontworpen voor het snel opnemen van data en uitvoeren van analysequery's op grote of complexe datasets. Dankzij uitgebreide extractie- en vernieuwingsmogelijkheden en ondersteuning voor nog grotere datasets, kunnen klanten hun data verwerken op een manier die aansluit op de bedrijfsvoering zonder planningsbeperkingen. Daarnaast kunnen met Hyper query's op grote datasets in seconden worden voltooid, zodat klanten tijdens het uitvoeren van analyses niet steeds hoeven te wachten.  Dankzij de snelle queryprestaties kunnen complexe dashboards sneller worden geopend, zijn filters krachtiger en kunnen nieuwe velden bijna naadloos worden toegevoegd aan visualisaties. Tableau wist de commerciële versie te bemachtigen van het product dat oorspronkelijk werd bedacht op de beroemde technische universiteit van München (TUM) in Duitsland, en deze technologie in minder dan 18 maanden te verwerken in hun product.

Hyper helpt klanten ook hun extracties voor bredere toepassing te schalen door gebruik te maken van de allernieuwste multi-core processorontwikkelingen en nieuwe paralleliseringstechnieken voor de werkbelasting. De Hyper-technologie (octrooi aangevraagd) is een snel in-memory-systeem dat speciaal is ontworpen voor transactionele en analytische werkbelasting zonder dat dit ten koste van de prestaties gaat. Dankzij de toepassing van baanbrekende query-optimaliseringstechnieken en enkelvoudige kolomstorage voor alle soorten belasting, brengt Hyper klanten dichter bij hun data. Hyper heeft een uitgebreid validatieproces ondergaan (intern en door klanten), inclusief een zeven maanden durend pre-releaseprogramma en nachtelijke prestatietests met 62.000 werkmappen.  Upgraden naar Hyper is naadloos: klanten kunnen gewoon upgraden naar Tableau 10.5 zonder dat er een datamigratie hoeft te worden uitgevoerd.
Dankzij Hyper kan Tableau haar klanten keuzemogelijkheden en flexibiliteit in hun data-analyses blijven bieden, aangezien klanten zelf kunnen bepalen hoe ze hun data willen benaderen. Klanten kunnen de hybride architectuur van Tableau met live- en extractiemogelijkheden gebruiken en profiteren van de portfolio van meer dan 65 connectors voor meer dan 75 databronnen.

Tableau Server voor Linux
Tableau 10.5 introduceert tevens Tableau Server voor Linux, waarmee klanten het analyseplatform van Tableau kunnen combineren met de bedrijfsmogelijkheden van Linux. Dankzij de identieke eindgebruikersfunctionaliteit in Tableau voor Windows kunnen klanten die in hun IT-omgevingen al werken met Linux, snel en naadloos Tableau Server integreren in hun processen en workflows. Dankzij deze nieuwe implementatiemogelijkheid hoeven klanten die een voorkeur hebben voor Linux niet meer zowel Windows- als Linux-omgevingen aan te houden om Tableau te ondersteunen. Daarnaast is Tableau Server voor Linux een overtuigende oplossing voor gebruikers die Tableau willen uitvoeren in de openbare cloud. Hoewel de kosten van Tableau Server voor beide platformen hetzelfde zijn, is de implementatie naar de openbare cloud op een Linux-server een uiterst kosteneffectieve optie.

Tableau Server voor Linux is helemaal opnieuw opgebouwd voor eenvoudige implementatie- en beheermogelijkheden en bevat ondersteuning voor CentOS-, Ubuntu-, Red Hat Enterprise Linux- en Oracle Linux-distributies. IT-teams kunnen ook gebruikersverificatie via LDAP, Active Directory of lokale verificatie beheren. De migratie naar Tableau Server voor Linux kan dankzij de back-up- en herstelprocedure eenvoudig worden uitgevoerd.

Viz in Tooltip
Tableau blijft investeren in nieuwe manieren om visualisatie van en interactie met data te realiseren. Met Viz in Tooltip (Knopinfo-visualisatie) kunnen klanten meer inzicht in data realiseren en het gebruik van dashboards effectiever maken. Dit dankzij de volledig nieuwe integratie van contextuele visualisaties in de knopinfo (hints) zonder maar één regel code te hoeven schrijven. Met deze aanpak kan een klant de aanwijzer boven een markering houden en zo de gewenste details weergeven zonder weg te hoeven klikken naar een andere view.
Deze nieuwe toevoeging stelt klanten van Tableau in staat om hun dashboards en verhaallijnen te stroomlijnen en nieuwe inzichten binnen de juiste context op te doen, waarbij ruimte wordt bespaard en de lay-out helder en duidelijk blijft door extra informatie in de knopinfo te plaatsen. Men kan twee verhalen tegelijk vertellen, waarbij knopinfo het dashboard verrijkt met aanvullende data. De hiermee nog interactievere Tableau-dashboards prikkelen de nieuwsgierigheid en nodigen gebruikers verder uit om de data actief te verkennen.

Meer governance en contentbeheer
Tableau 10.5 bevat tevens geïntegreerde projecten waarmee klanten organisatie en machtigingen van content beter kunnen beheren. Hierdoor zijn werkmappen eenvoudiger te organiseren, zodat de juiste content voor iedereen binnen een organisatie vindbaar is. Machtigingen voor mappen kunnen bovendien op elk projectniveau worden aangepast, of worden ingesteld op basis van een top-down machtigingsstructuur.

Meer informatie over Tableau 10.5

Partners