23-11-2017

Atos levert supercomputer voor Deep Learning aan Universiteit van Oxford

Deel dit bericht

Atos heeft een contract ondertekend met de internationaal vooraanstaande Universiteit van Oxford voor een nationale Deep Learning-supercomputer. Britse wetenschappers en industriëlen worden hierdoor in staat gesteld hoogwaardige toepassingen op het gebied van Deep Learning te ontwikkelen en testen, als onderdeel van het Joint Academic Data Science Endeavour (JADE) project.

De supercomputer wordt in de industrie en wetenschappelijke wereld ingezet om de laatste cognitieve analytische technologieën te testen en ontwikkelen. Deep Learning heeft een brede toepasbaarheid: van geautomatiseerde stemherkenning en de inzet van autonome tools tot medische imaging. De technologie kan bijvoorbeeld worden toegepast om de nauwkeurigheid van diagnoses in digitale pathologie te vergroten.

Deep-Learning-as-a-Service
De supercomputer, gefinancierd door de Engineering & Physical Sciences Research Council (EPSRC), wordt ingezet als onderdeel van een Deep-Learning-as-a-Service (DLaaS)-model. De machine draait op technologie van NVIDIA GPUs en de Extreme Factory van Atos, waarmee een publieke Deep Learning-cloud tot stand komt. Het Alan Turing Institute - kort geleden opgericht door de Britse regering voor het creëren van een nationale focus op ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie - wordt één van de belangrijkste gebruikers van deze nieuwe service.

Technologieën op het gebied van Deep Learning zullen baanbrekende gevolgen hebben in vele industriële sectoren. Door deze dienstverlening aan te bieden op basis van een As-a-Service-model stelt Atos haar klanten in staat om proof of concepts te ontwikkelen en de productie van werkprocessen op het gebied van kunstmatige intelligente op hun systeem te laten draaien, zonder hiervoor omvangrijke investeringen te hoeven doen.

Het Joint Academic Data Science Endeavour (JADE) is een initiatief van de Universiteit van Oxford met ondersteuning van het Alan Turing Institute, Bristol, Edinburgh, KCL, QMUL, Sheffield, Southampton en UCL, en is gericht op de totstandkoming van een nationaal GPU-systeem dat de multidisciplinaire wetenschap ondersteunt met een focus op Machine Learning en moleculaire dynamica.

Technische kenmerken
- Het systeem is ontworpen op basis van een cluster van 22 NVIDIA DGX1-Deep Learning supercomputers, waardoor het het grootste GPU-gebaseerde systeem in het Verenigd Koninkrijk is.
- Elk DGX1-systeem beschikt over 8 Pascal P100 GPU’s wat overeenkomt met in totaal 176 GPU’s en een capaciteit van 492,2 Tflops.
- De Deep Learning-supercomputer staat op de twaalfde plaats in de Top 20 van de Green500-rangorde van meest energie-efficiënte computers.

Partners