24-05-2017

Qlik voegt nieuwe analysemogelijkheden toe aan Qlik Sense

Deel dit bericht

Qlik kondigt de Qlik Sense June 2017 release aan. De nieuwe versie combineert intuïtieve visualisatiemogelijkheden, geavanceerde analysefunctionaliteiten en selfservicemogelijkheden voor datapreparatie. Hierdoor is Qlik Sense nu nog beter in staat om met één platform ondersteuning te bieden voor een breed scala aan Business Intelligence-vraagstukken.

De nieuwe versie is gebouwd op een volledig geïntegreerd, cloud-ready platform en wordt ondersteund door de gepatenteerde QIX Associative Indexing Engine. Qlik toonde de nieuwe release van Qlik Sense tijdens Qonnections, het jaarlijkse klant- en partnerevent. Hier liet het bedrijf zien hoe organisaties meer inzichten kunnen halen uit hun data, zowel in de cloud als on-premise, en hiermee het kennisniveau van medewerkers binnen de organisatie kunnen verhogen.

Hybrid Cloud
Qlik speelt met de nieuwe release sterk in op cloud. Steeds meer data wordt in de cloud gegenereerd en Qlik telt inmiddels meer dan 100.000 Qlik Sense Cloud en Qlik Sense Cloud Business gebruikers. Het bedrijf kondigde dan ook investeringsplannen aan in de kerninfrastructuur om on-premise installaties van Qlik Sense Enterprise te kunnen verbinden met cloud-diensten. Hierdoor kunnen gebruikers zelf bepalen waar hun data wordt opgeslagen, waar de analyses plaatsvinden en met welk apparaat eindgebruikers daar toegang toe zoeken. Qlik maakt daarnaast gebruik van beheerde cloud-oplossingen van partners, zoals Amazon Web Services en Microsoft Azure.
In het kader van de Hybrid Cloud Analytics-strategie introduceert Qlik verschillende nieuwe client-opties voor Qlik Sense Enterprise en Qlik Sense Cloud:
• Qlik Sense Mobile is een nieuwe app voor Apple iOS die offline ondersteuning biedt. De QIX engine draait daarbij lokaal op het mobiele apparaat van de gebruiker. De client kan worden geïntegreerd met oplossingen voor Enterprise Mobile Management (EMM) zoals AirWatch, MobileIron en Blackberry .
• Qlik Sense Desktop kan nu worden ingezet als client voor Qlik Sense Enterprise-omgevingen. Deze nieuwe client-opties bieden bedrijven meer flexibiliteit en directe toegang tot visual analytics-functionaliteit op elke locatie.

Qlik Connectors
Een ander belangrijk onderdeel van de cloud-strategie van Qlik, zijn de Qlik Connectors. Het bedrijf voegt diverse Connectors toe aan Qlik Sense Cloud Business. Gebruikers krijgen daarmee naadloze toegang tot REST-bronnen, Google Analytics, Facebook en Twitter. Dit wordt gevolgd door koppelingen met cloud-diensten voor bestandsopslag zoals Dropbox en Box.com. Qlik voegt tevens nieuwe koppelingen toe, zoals Excel en XML, zakelijke bronnen zoals Oracle-, SAP- en ODBC-databases, web-based bronnen zoals Salesforce.com en big data-bronnen zoals Teradata en Cloudera.

Datapreparatie
Qlik Sense biedt ook nieuwe mogelijkheden om data te prepareren, zodat zakelijke gebruikers hun data kunnen laden, transformeren en verrijken zonder complexe scripts.
• Visual data profiling helpt gebruikers om inzicht in hun data te krijgen wanneer ze die in Qlik Sense laden. Dit is mogelijk aan de hand van automatisch gegenereerde weergaven van informatie in histogrammen en andere visualisaties. Gebruikers kunnen daarmee aanzienlijk sneller aan de slag gaan met het analyseren van nieuwe data.
• Data binning stelt gebruikers in staat om op eenvoudige wijze ‘data bins’ of groepen van numerieke data te maken. Dit maakt analyses van gedetailleerde numerieke data eenvoudiger.
• Table concatenation biedt gebruikers een eenvoudige manier om tabellen samen te voegen, ook als die niet dezelfde velden en veldnamen bevatten. Klanten en partners kunnen dit ook met data van twee bedrijven doen, zelfs als die hun data niet op dezelfde manier opslaan.

Overige functies
• Verbeterde big data-mogelijkheden door On Demand App Generation-templates. Gebruikers kunnen hierdoor associatief zoeken in big data-bronnen en automatisch een analyse-app op maat genereren.
• Nieuwe geoanalytics mogelijkheden door Qlik GeoAnalytics. Gebruikers kunnen hiermee op eenvoudige wijze kaarten aan hun applicaties toevoegen met automatische opzoekmogelijkheden voor geo-data.
• Met behulp van open API’s biedt Qlik nu ook integratiemogelijkheden om data uit te wisselen tussen de QIX-engine en engines van andere leveranciers. Qlik biedt integraties voor R en Python, waarmee gebruikers geavanceerde berekeningen van externe tools in real time kunnen visualiseren in Qlik Sense.

De cloud-first continue releasecyclus van Qlik zorgt ervoor dat functionele verbeteringen direct worden toegevoegd aan Qlik Sense Cloud. Dat betekent dat de verschillende functies voor het ontwikkelen van applicaties, visuele analyse en het voorbereiden van data die deel uitmaken van de Qlik Sense June 2017-release ook direct beschikbaar zijn.

Meer informatie: Qlik

Partners