04-05-2017

Collaborative data governance: dit is wat we kunnen leren van Wikipedia

Deel dit bericht

Er was eens een tijd waarin alleen de IT-afdeling verantwoordelijk was voor 'informatie'. Zij bepaalden wie het te zien kreeg, hoe het werd opgeslagen en hoe het verspreid en beveiligd werd. Slechts een kleine groep van data-professionals spande zich in om de business te voorzien van de benodigde informatie. Een mooi sprookje, maar tegenwoordig is dit model onhoudbaar geworden.

Immers, de behoefte aan en beschikbaarheid van data is enorm toegenomen en dit maakt de rol van IT als hoeder van de informatie bijna onhoudbaar. Naarmate het aantal beschikbare terabytes met de minuut toeneemt, is het des te lastiger om te waken over zaken als governance, kwaliteit, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Een nieuwe aanpak is dus nodig. Gelukkig kunnen we van Wikipedia veel leren.

Collaborative data governance
Dat zaken als datakwaliteit en betrouwbaarheid tegenwoordig een groot goed zijn, blijkt wel uit onderzoek van The Data Warehousing Institute. Zij berekenden dat 'vuile data' bedrijven zo’n 600 miljard dollar per jaar kost. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je data schoon, geprepareerd en opgeruimd is. Aangezien het voor IT echter ondoenlijk is geworden om alles zelf te controleren, zal zij samen met de rest van de organisatie die handschoen moeten oppakken. Collaborative data governance, waarbij de business met IT samenwerkt aan compliance en herbruikbare, schone, veilige en kwalitatieve data, is dan ook in opkomst.

Goede crowdsourcing
Wikipedia is een perfect voorbeeld van efficiënt samenwerkende gebruikers in actie. We weten dat de content niet perfect is, maar de nieuwe aanpak heeft zich wel bewezen in het digitale tijdperk. Het succes van deze digitale encyclopedie staat of valt bij goede crowdsourcing en het verzamelen van informatie die accuraat is. Bezoekers moeten immers kunnen vertrouwen op de informatie die Wikipedia geeft. Desalniettemin kan iedereen ter wereld zomaar een bijdrage leveren. Het is aan de community van gebruikers om te controleren of bijdragen en aanpassingen op feiten gebaseerd zijn. De gebruikers controleren dus zelf de kwaliteit van de data. Wikipedia presteert beter dan traditionele benaderingen van contentverzameling door beter aan de eisen zoals kwaliteit, volledigheid, validiteit en beschikbaarheid te voldoen. Het mooie is dat dit model ook toegepast kan worden binnen andersoortige organisaties, wanneer zij zich met big data willen bemoeien.

Experts in actie
De overgang naar collaborative data governance kan lastig zijn, maar biedt ook kansen voor IT-afdelingen om een ​​systeem van vertrouwen te bouwen. Collaborative data governance is een eenvoudige manier voor IT om ervoor te zorgen dat de kwaliteit, veiligheid en de nauwkeurigheid van data worden bewaakt met behulp van self-service. Medewerkers in een organisatie kunnen de data waar zij het meeste verstand van hebben zelf corrigeren, kwalificeren en opschonen. Dat wil zeggen dat de marketeer de lijst met prospects opschoont terwijl sales de belangrijkste contacten bijwerkt en een financieel analist verantwoordelijk is voor het corrigeren en de kwaliteit van de budget sheet. Een win-win voor iedereen. Immers, betrouwbare gegevens zorgen ervoor dat de productiviteit stijgt en er betere resultaten bereikt worden, terwijl aan de andere kant de IT-afdeling geholpen is om de kwaliteit te borgen in de masterdata.

Vertrouwen
Dus mijn eenvoudige boodschap aan bedrijven die meer data-driven willen werken: het is allemaal een kwestie van vertrouwen. Om de hele organisatie toegang te geven tot data, is het wel van belang om alles samen te brengen op één geïntegreerd platform. Hierop kunnen cruciale taken zoals governance, kwaliteitscontrole en validatie aan de juiste personen worden toebedeeld. Zo wordt alles in goede banen geleid en blijven het overzicht en de controle behouden. Met collaborative data governance krijgt iedere onderneming betere controle over zijn meest waardevolle bezit: data.

Auke Jilderda is Country Manager Nederland bij Talend.

Partners