16-01-2017

KHMW en Big Data Alliance starten inschrijving Nederlandse Data Science Prijzen

Deel dit bericht

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA) reiken in 2017 voor het eerst de Nederlandse Data Science Prijzen uit. De initiatiefnemers willen hiermee Nederland op de kaart zetten als hét data science-land bij uitstek en daarbij ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek stimuleren.

De potentiële waarde van data voor de Nederlandse economie wordt op 45 miljard euro geschat, terwijl bedrijven zitten te springen om talent – volgend jaar wordt een tekort van 8.000 data scientists verwacht door Nationale Denktank. Volgens voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Big Data Alliance spelen Nederlandse bedrijven en onderzoekers een absolute voortrekkersrol op dit vlak. “Daarom hebben de KHMW en de BDA, in samenwerking met de bedrijven AIMMS, EY, Lubbers De Jong, Microsoft en ORTEC, de Nederlandse Data Science Prijzen in het leven geroepen. Ons doel is al het uitzonderlijke innovatieve ondernemerschap en wetenschappelijke onderzoek op het gebied van data science in de schijnwerpers te zetten. We verwachten dan ook dat het niveau van de inschrijvingen erg hoog zal liggen.”

Kans op 5.000 euro
De Nederlandse Data Science Prijzen zijn onderverdeeld in drie categorieën. Ondernemingen die korter dan vijf jaar bestaan en op innovatieve wijze data science toepassen, maken kans op de Anthony Fokker Prijs. Deze start-up-prijs is vernoemd naar de Nederlandse luchtvaartpionier Fokker die ruim honderd jaar geleden in Haarlem zijn eerste start-up opzette. Onderzoekers die tussen januari 2014 en januari 2017 zijn gepromoveerd, dingen mee naar de Gerrit van Dijk Prijs, vernoemd naar de bekende Nederlandse wiskundige. Aan beide prijzen is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. De Hendrik Lorentz Prijs is bedoeld voor een organisatie binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. Naamgever Hendrik Lorentz, voormalig secretaris van de KHMW, won in 1902 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Inzendingen
Voor alle categorieën dienen inzendingen voor 21 maart 2017 te worden ingediend. De uitreiking van de Nederlandse Data Science Prijzen vindt plaats op 8 juni 2017 in het Hodshon Huis, de zetel van de KHMW in Haarlem. Het programma van het evenement wordt later bekendgemaakt.

Meer informatie: Big data Alliance

Partners