29-11-2016

IDC presenteert tien voorspellingen voor de CIO

Deel dit bericht

IDC heeft haar rapport Worldwide CIO Agenda 2017 Predictions gepubliceerd waarin het marktanalysebedrijf haar prognoses voor de komende jaren heeft gebundeld. IDC zet tien voorspellingen op basis van belangrijke ontwikkelingen voor de CIO op een rij.

IT-afdelingen kunnen volgens IDC worden onderverdeeld in twee kampen: degene die effectief digitale technologieën, nieuwe verdienmodellen en een ondernemende cultuur inzetten versus de IT-afdelingen waarin technologische achterstand, verouderde businessprocessen en gebrek aan een digitale toekomstvisie de ontwikkelingen belemmeren.
Om CIO’s te helpen om hun organisaties succesvol door de snel verlopende digitale transformatie te gidsen heeft IDC het rapport FutureScape: Worldwide CIO Agenda 2017 Predictions gepubliceerd. De voorspellingen adresseren de tien belangrijkste veranderingen waarvan IT-afdelingen in de komende 36 maanden de gevolgen zullen ondervinden.

Innoveren, integreren en incorporeren
De boodschap is daarbij duidelijk, meent Joe Pucciarelli, Group Vice President & IT Executive Advisor bij IDC IT Executive Programs. “De CIO zal een manier moeten vinden zijn IT-organisatie opnieuw uit te vinden. Anders loopt hij het risico dat zijn bedrijf wordt vervangen door service providers die voor elkaar krijgen wat hem niet lukt.” In de nieuwe digitale economie moet de CIO volgens Pucciarelli leiding gaan geven aan een IT-organisatie die tegelijkertijd kan innoveren, integreren en incorporeren.

Voorspelling 1. Tegen 2019 zal 40 procent van de IT-projecten nieuwe digitale diensten en inkomstenstromen genereren waarmee data in klinkende munt wordt omgezet.

Voorspelling 2. Tegen 2018 heeft 65 procent van de IT-organisaties nieuwe diensten ontwikkeld voor klantcontacten en omgang met partners in het ecosysteem, om tegemoet te komen aan de eisen die de digitale transformatie aan de business stelt.

Voorspelling 3. Gebrek aan visie, geloofwaardigheid of overtuigingskracht is de reden dat 40 procent van de huidige CIO’s de komende jaren geen leidende rol kan spelen in de digitale transformatie van hun organisatie.

Voorspelling 4. Tegen 2019 zal driekwart van de CIO’s de beperkingen van traditionele IT-oplossingen onderkennen en een leiderschapsstijl omarmen waarin een continue innovatiecyclus centraal staat.

Voorspelling 5. Rond de 40 procent van de CIO’s zal tegen 2018 initiatieven voor digitale transformatie ondersteunen, door organisatorische samenwerking te zoeken met technologieteams binnen hun bedrijfstak en over de grenzen van traditionele IT-silo’s heen, en veranderingen in denkprocessen, cultuur en uitvoeringspraktijken stimuleren.

Voorspelling 6. Rond 2019 loopt 80 procent van de bimodale IT-organisaties’ (met een mix van oude en nieuwe technologie) tegen een technologische blokkade aan, leidend tot grotere complexiteit, enorme kostentoename en afnemende geloofwaardigheid.

Voorspelling 7. Tegen 45 procent van de CIO’s en IT-managers heeft rond 2018 de focus verlegd van fysieke naar digitale oplossingen voor grotere schaalbaarheid, voorspelbaarheid en snelheid.

Voorspelling 8. Rond 2018 maakt 45 procent van de CIO’s gebruik van platforms, waarbij DevOps wordt ingezet voor snelle ontwikkeling, kostenreductie en wendbaarheid.

Voorspelling 9. Tegen 2019 zal 70 procent van de IT-organisaties een cultuuromslag hebben gemaakt naar een startup-achtige werkomgeving met de inzet van agile werkmethoden en open source communities.

Voorspelling 10. In 2018 zal 80 procent van de CIO’s een risicoanalyse opstellen die het mogelijk maakt om adequaat te reageren op security-, compliance- en businessrisico’s of andere catastrofale bedreigingen.

Meer informatie: IDC

Partners