20-09-2016

Alexander Rinnooy Kan van Big Data Alliance wil Big Data expertise bij elkaar brengen

Deel dit bericht

Nederland krijgt op korte termijn te kampen met grote tekorten aan Big Data experts. Tegelijkertijd zijn te weinig organisaties zich er van bewust dat Big Data grote concurrentievoordelen kan opleveren. Het Big Data Alliance platform wil een gezamenlijke aanpak bieden.

Alexander Rinnooy Kan, wiskundige en mede oprichter van de Big Data Alliance, wil hier iets aan doen: “Wij hebben zojuist een uniek web-based platform gelanceerd, zodat studenten, universiteiten en bedrijfsleven met belangstelling voor Big Data elkaar gemakkelijker kunnen vinden”. Tevens roept hij op tot een gezamenlijke aanpak te komen om internationaal niet achterop te raken. Big Data worden in Nederland nu al succesvol ingezet voor kankerbestrijding, terrorismebestrijding, milieu en het behalen van Olympische medailles.

Unieke uitgangspositie
Bestuurslid van de Big Data Alliance Wil van der Aalst en tevens hoogleraar aan de TU Eindhoven meent dat Nederland een unieke uitgangspositie heeft op dit terrein. “Als een van de eerste landen wereldwijd kende Nederland een Econometrie opleiding met Nobelprijswinnaar Tinbergen als een van de grondleggers en ook op informaticagebied is Nederland van wereldklasse, met mensen als Tanenbaum en Dijkstra”.

Het platform Big Data Alliance gaat zich richten op:
- Het algemene publiek: met uitleg over wat big data is.
- Studenten: met een gids om passende onderwijsprogramma’s te vinden, afstudeeropdrachten en banen.
- Bedrijfsleven: met kansen om in contact te komen met experts op de universiteit, gezamenlijk onderzoek te starten, ondernemerschap en innovaties te stimuleren, medewerkers via opleidingen data-wegwijs te maken en nieuwe medewerkers aan te trekken.
- Onderzoekers: met mogelijkheden om hun werk bekend te maken en om hen te helpen relaties te leggen met andere onderzoekers en met het bedrijfsleven.

To disrupt or to be disrupted
Volgens ondernemer en mede-initiatiefnemer van de BDA Albert Bogaard moet het bedrijfsleven innoveren. “Het is to disrupt or to be disrupted. Big Data zal iedere markt openbreken. De universiteiten in Nederland hebben geweldige expertise en willen graag met bedrijven samenwerken. Van dat potentieel wordt echter te weinig gebruik gemaakt. Wij willen de band tussen universiteit, bedrijfsleven en ondernemers verder versterken en roepen hen op om zich bij het platform aan te sluiten.”

Meer informatie: Big Data Alliance

Partners