21-04-2016

Ziekenhuis Rijnstate zet Cloverleaf in voor effectieve gegevensuitwisseling

Deel dit bericht

Ziekenhuis Rijnstate had de uitdaging om gegevensuitwisseling effectiever en efficiënter te kunnen beheren. De helft van de gegevensuitwisseling werd handmatig uitgevoerd en handmatige koppelingen leverden verborgen kosten en foutgevoeligheid op. Betere borging door inzetten van mensen en/of middelen was een grote wens van Rijnstate.

Ziekenhuis Rijnstate maakt gebruikt van het EPD van Chipsoft, maar daarnaast zijn er vele andere applicaties en modaliteiten aanwezig. Deze applicaties wisselen gegevens uit met het ziekenhuisinformatiesysteem EZIS (EPD van Chipsoft). De gegevensuitwisseling vindt plaats via zo genoemde EZIS/COMEZ-brokers, de communicatiemodules van EZIS. Dit maakte dat er geen sprake was van actieve borging van de privacy van medische gegevens en personeelsgegevens.

Business case
De vakgroep Technisch Applicatie Beheer van Rijnstate heeft een business case geschreven om deze gegevensuitwisseling effectiever en efficiënter te kunnen beheren. Uitgangspunten hierin waren:
- Verkleinen leveranciersafhankelijkheid
- Verbeteren doorlooptijd nieuwe koppelingen
- Reduceren kosten
- 24×7 beheer en mogelijkheid om de communicatiestromen te monitoren
Met de inzet van Cloverleaf van VANAD Enovation wordt er nu aan gewerkt om deze uitgangspunten te realiseren.

Koppelingen
Met Cloverleaf als spin in het web is de impact van het wijzigen of vervangen van een applicatie kleiner. Daarnaast kan Rijnstate vanuit de Cloverleaf-omgeving de koppelingen monitoren. Nieuwe koppelingen kunnen veelal gebruik maken c.q. worden afgeleid van de bestaande koppelingen en dus snel ontwikkeld worden. Met Cloverleaf kennis in huis is de afhankelijkheid van leveranciers voor het ontwikkelen van nieuwe koppelingen geslonken.

Reductie
De inzet van Cloverleaf zorgt voor het reduceren van het aantal koppelingen. Rijnstate had +/- 77 koppelingen van en naar EZIS. Met Cloverleaf worden er op dit moment 22 stromen gerealiseerd van en naar de COMEZ, dit zijn stromen als HL7, ADT, DFT, ORU, QRY enz. Deze berichtenstromen worden binnen afzienbare tijd in productie genomen. Cloverleaf moet voor Rijnstate de gevraagde effectiviteit en efficiëntie voor het koppelingenlandschap realiseren. Het reduceren van kosten word bekrachtigd door een Return on Investment voor de inzet van Cloverleaf van 1,5 jaar.

Meer informatie: VANAD

Company:

Vanad Group

Partners