15-03-2016

Tien jaar Amazon Web Services

Deel dit bericht

Op 14 maart 2006 introduceerde Amazon Web Services de Simple Storage Service (S3). Het was het begin van een nieuw tijdperk. Nederlandse klanten waren onder de eerste gebruikers van de clouddienst. Sinds de lancering van de eerste EU-regio in november 2007, zag AWS een versnelling in bedrijven die de diensten in gebruik nemen, en bouwde AWS razendsnel aan lokale teams die klanten kunnen helpen de overgang naar de cloud te maken.

De regio groeide zo snel, dat AWS besloot zijn aanwezigheid uit te breiden: in 2015 werd een kantoor in Den Haag geopend met als doel Nederlandse bedrijven de cloud in te helpen. AWS beschikt over teams van Account Managers, Solutions Architects, Trainers, Professional Services, Technical Account Managers, Support Engineers, en vele anderen – zowel in Nederland als de rest van Europa, die klanten in elke verticale markt met nagenoeg elke denkbare casus helpen de gang naar de cloud te maken.

Democratisering
Sinds de lancering van AWS in 2006 heeft er ook een democratisering binnen de IT plaatsgevonden. Dankzij AWS heeft iedereen dezelfde mogelijkheden: kleinere bedrijven in Amsterdam en de rest van Nederland beschikken over middelen die hen de competitie aan laten gaan op manieren die voorheen veel te duur waren. AWS stelt bedrijven in staat snel te groeien én naamsbekendheid te verwerven: de afgelopen tien jaar zag AWS Nederlandse startups als WeTransfer, 3DHubs en Human.co de cloud gebruiken om vervolgens uit te groeien tot een begrip. Om de Nederlandse startup-community verder te helpen groeien heeft AWS teams van Accountmanagers, Start-Up Community Managers, Solutions Architects en meer opgezet, die startups helpen met allerhande zaken – van technisch advies, tot coaching bij het binnenhalen van investeringen van durfkapitalisten. AWS biedt Nederlandse startupklanten daarnaast toegang tot het AWS Activate-programma, waarmee ze toegang kunnen krijgen tot een aantal voordelen, waaronder gratis training en tot 100.000 dollar krediet om AWS te gebruiken – zonder kosten.

Ook aan de andere kant van het spectrum worden door AWS diensten verleend: enkele van de oudste en  grootste bedrijven in Nederland maken gebruik van AWS. Bedrijven als Unilever, Royal Dutch Shell, Philips, Randstad, Wehkamp, Essent, en vele anderen, behoren tot de klantenkring. Steeds meer klanten uit streng gereguleerde sectoren als de publieke sector, energiesector, financiële dienstverlening, olie- en gasleverantie en transportsector verplaatsen grote delen van hun infrastructuur naar AWS. Eén van de redenen voor deze snelle groei is dat AWS de beveiliging, privacy en bescherming van zijn klanten altijd als hoogste prioriteit heeft gezien.

Beveiligingscertificering
AWS heeft consistent robuuste beveiligingscertificeringen behaald, zoals ISO 27001, ISO 27017, ISO 27018, SOC 1, 2, 3 en PCI DSS Level 1, en zal dat blijven doen. Eerder al verklaarde De Nederlandsche Bank (DNB) dat organisaties die gebruik maken van AWS daarmee aan de vereisten voor supervisie voldoen, wat betekent dat Nederlandse financiële instellingen websites, mobiele applicaties, bankierplatforms, high performance berekeningen en kredietrisicoanalyses op AWS kunnen draaien. Daarnaast liet AWS zijn dataverwerkingsovereenkomst goedkeuren door een groep van Europese autoriteiten voor databescherming, bekend als de Article 29 Working Party. Daardoor hebben klanten nog meer keus als het gaat om bescherming van data en content.

Dit alles heeft gezorgd voor snelle groei van AWS. De winst in het vierde kwartaal van 2015 nam met 69,5% toe tot 2,4 miljard dollar, met een operationele marge van 28,5%. Daarmee is AWS net geen run rate business (actual: €8.8 miljard). Het bedrijf heeft momenteel meer dan een miljoen actieve klanten over de hele wereld. Meer dan 80% van de bedrijven op de AEX, de Nederlandse beursindex, maakt gebruik van de cloudtechnologie Amazon Web Services om hun time to market te versnellen, kosten te verlagen en hun wereldwijde activiteiten te ondersteunen.

Werner Vogels, CTO van Amazon schrijft in zijn blog over de lessen die AWS de afgelopen 10 jaar heeft geleerd.

In zijn blog A Decade of Innovation vertelt James Hamilton, Architect bij Amazon Web Services over 10 jaar innoveren bij AWS.

Jeff Barr, Chief Evangelist AWS memoreert in een blog over hoe de wereld van IT de afgelopen 10 jaar is veranderd.

Meer informatie over AWS: http://aws.amazon.com


Tags:

Cloud

Company:

AWS

Partners