15-10-2015

Nieuwe versie Pentaho 6.0 automatiseert de Enterprise Analytic Data Pipeline

Deel dit bericht

Pentaho, onderdeel van Hitachi Data Systems, heeft op 14 oktober versie 6.0 van haar big data-integratie en analytics platform gepresenteerd op de PentahoWorld conferentie.
De 6.0 release omvat de eerste versie van de Pentaho enterprise-class server met speciaal ontworpen eigenschappen om elk stadium van de analytic data pipeline te automatiseren en te verbeteren. Deze nieuwe versie toont Pentaho's solide visie op beheer en aflevering van data – de mogelijkheid voor klanten om data van alle typen te combineren ten behoeve van schaalbare analytics.

Nu big data gemeengoed is geworden op de werkvloer is een heel spectrum van data architecturen ontstaan voor verschillende gebruikssituaties. Aan de ene kant zijn er de traditionele datawarehouses die bewerkte en gestructureerde data beheren, aan de andere kant zijn er data lakes als repository van ruwe en onbewerkte data. Data refineries, die onbewerkte data transformeren en het mogelijk maken om variabele databronnen op te nemen die te snel zijn voor het data lake, liggen in het midden van dit spectrum. Gebruikssituaties veranderen snel; Pentaho 6.0 biedt ondernemingen data governance en aflevering van data in elk stadium van de data pipeline bij elke gebruiker en elke applicatie.

Pentaho 6.0 biedt nieuwe data services en delivery-opties om:
- datasets terstond samen te voegen of te virtualiseren voor snelle toegang en flexibiliteit bij mash-ups;
- schaalbare datasamenvoeging te ondersteunen met verbeterde 'push down optimization',
- zelfs de meest complexe data eenvoudig te presenteren;
- data lineage details elke keer dat een proces opstart te volgen of op te slaan;
- samenwerkingsmogelijkheden te verbeteren voor deelgebruik van data discovery resultaten.

Pentaho 6.0 verbetert het Pentaho platform door het ondersteunen van uitbreidbare data pipelines met:
- nieuwe data lineage mogelijkheden om gebruikers inzicht te geven in de bron van hun data;
- diepere integratie met SNMP door belangrijke aanpassingen aan systeemmonitoring;
- een upgrade van Spring Security, het Java/Java EE framework dat zorgt voor authenticatie, autorisatie en andere security-vereisten van enterprise applicaties;
- verbeterde caching van Data Services voor een optimale performantie van gevirtualiseerde datasets;
- Ondersteuning van de OSGI-specificatie, een modulair systeem en service platform voor Java.

“Pentaho 6.0 is een belangrijke mijlpaal richting onze doelstelling om organisaties te helpen waarde the genereren uit alle data in welke omgeving dan ook, ongeacht de complexiteit van de architectuur of hoe onregelmatig de datastromen,” vertelt Christopher Dziekan, Chief Product Officer van Pentaho. “Datagedreven organisaties kunnen ervan verzekerd zijn dat hun data op de juiste wijze worden beheerd en op het juiste moment worden geleverd waar ze nodig zijn, of dat nu een interne of externe gebruiker is of een third party applicatie.”

Partners