07-10-2015

Sloecentrale versterkt concurrentiepositie met SAS Visual Analytics

Deel dit bericht

De Sloecentrale in Vlissingen heeft SAS Visual Analytics in gebruik genomen. De organisatie gebruikt de software om interne afdelingen, aandeelhouders en de overheid sneller van betrouwbare rapportages te voorzien. Met het SAS-platform kan de Sloecentrale alle data-uitdagingen aangaan en bij de flexibele elektriciteitsproductie het hoogst haalbare rendement nastreven.

De Sloecentrale is operationeel sinds 2010 en neemt vier procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie voor haar rekening. In de competitieve elektriciteitsmarkt ambieert de centrale een sterke positie.  Martin Jongepier, Plant Manager van de Sloecentrale: “De variabele kosten zijn zeer bepalend voor de concurrentiepositie. Het is dus belangrijk om strak te sturen op de betrouwbaarheid en het rendement van onze twee productie-units. Met SAS beschikken we over één versie van de waarheid en kunnen we hier gefundeerde conclusies aan verbinden.”

Heldere rapportages
De centrale werkt met grote hoeveelheden data uit wel tien verschillende databronnen. Vanzelfsprekend levert de productieomgeving veel meetgegevens op, waaronder de in de productie-units gegenereerde sensordata. “De sensoren monitoren onder andere de uitstoot van CO2 en stikstofoxiden, en het gasverbruik. Via zo’n 20.000 meetpunten worden op sommige plekken elke halve seconde en op andere plekken elke 15 minuten data vastgelegd”, vertelt Ronald Caljouw, IT Application Engineer bij de Sloecentrale. “De gedistilleerde inzichten geven voeding aan de controle op de afspraken met onze aandeelhouders Delta en EDF, die kunnen we bovendien snel en op de door hen gewenste manier voorzien van heldere rapportages.” 

SAS faciliteert het nauwkeurig monitoren en optimaliseren van de beschikbaarheid, de prestaties en het rendement van de productie-units. “We hebben direct inzicht in het warmtegebruik en de startbetrouwbaarheid, maar ook in bijvoorbeeld het onderhoud van productiemiddelen en de facturatie. De data kan hiërarchisch worden weergegeven, waarbij je in één muisklik van een jaar kunt inzoomen naar een minuut. Bovendien hebben we dankzij SAS Visual Analytics meer oog voor onvolkomenheden in de data. Verder stelt SAS Enterprise Guide ons in staat zelf analyses op te stellen en rapportages te creëren. Ook belangrijk is dat de gehanteerde formules en de herkomst van de data op elk hiërarchisch niveau te herleiden zijn.”

Tags:

Analytics

Company:

SAS

Partners