19-02-2011

QlikView in gebruik bij Zweedse politie

Deel dit bericht

Politieanalysten zetten BI-tool in bij opsporing van vermeende seriemoordenaar.

QlikTech maakt bekend dat politieanalisten in Zweden QlikView hebben gebruikt om te helpen bij het oplossen van een ernstig misdrijf waarvan het onderzoek al meer dan een jaar liep. De inzet van QlikView stelde de politie in staat om data en rapporten te analyseren waar één rechercheur anders meer dan 43 jaar mee bezig zou zijn geweest.
 
De misdaden vonden plaats in het Zweedse Malmö. Verschillende mensen werden beschoten. Eén slachtoffer overleed en andere slachtoffers raakten gewond. Hoewel de politie van Malmö QlikView al lange tijd gebruikt, was de oplossing nog niet eerder ingezet om criminele activiteit te analyseren. In deze specifieke zaak hebben analisten de rapporten van de afgelopen tien jaar (twee miljoen rapporten bestaande uit twee miljard datarijen) in een bestaande QlikView applicatie geladen. Het nam slechts drie uur in beslag om de data te laden en interactieve rapporten te configureren, waarna de politieanalisten de data onmiddellijk konden onderzoeken. Het is de kracht van QlikView om meerdere datastromen uit verschillende bronnen te analyseren. Het politiedepartement kon zelfs de informatie afkomstig van de publieke tiplijn toevoegen en afzetten tegen de bestaande informatie. Na de inzet van QlikView bij het onderzoek heeft de Zweedse politie de serieschutter binnen twee weken gearresteerd.
 
“Snelheid is essentieel bij politiewerk”, aldus politieanalist Berth Simonsson. “Met deze baanbrekende technologie kunnen we levens redden, criminaliteit voorspellen en antisociaal gedrag aanpakken. QlikView is een arbeidsbesparend hulpmiddel. Politieanalisten stellen vragen en QlikView levert direct antwoorden. In plaats van handmatig door de informatie te gaan, waren we in staat alle informatie snel te analyseren en verbanden te leggen die anders moeilijk te detecteren waren.”
 
Het politiedepartement van Skåne heeft in de afgelopen drie jaar ongeveer honderd QlikView applicaties uitgerold. Berth Simonsson maakt deel uit van het team dat 3.500 mensen binnen de politie, waaronder 50 analisten, ondersteunt.
Zonder QlikView hadden de politieanalisten elk rapport handmatig moeten doornemen om naar aanwijzingen, die naar een mogelijke dader konden leiden, te zoeken. Simonsson schat dat het drie mensen ongeveer drie maanden zou kosten om door de rapporten van één jaar te gaan. Met de extra tien jaar aan historische data in de zaak van deze serieschutter zou het analyseren van de complete dataset één rechercheur 43 jaar hebben gekost.
 
Als politiemensen een idee hebben over een zaak kunnen zij QlikView gebruiken om aanwijzingen te testen. Ze kunnen in de applicatie zoeken in elke stad op elke dag of tijdstip naar gerapporteerd gedrag of andere details. De associatieve ervaring van QlikView biedt de mogelijkheid trends in data te onderzoeken. Wanneer iets interessants gevonden wordt (bijvoorbeeld rode auto of truck) kunnen ze met één druk op de knop het volledige rapport onmiddellijk inzien. Nu het departement de kracht van QlikView bij het oplossen van misdrijven heeft ervaren, wordt de oplossing in de toekomst breder ingezet. Op de planning staat het bouwen van een applicatie voor autodiefstal en straatcriminaliteit. Het departement heeft tevens plannen om QlikView te gebruiken om criminaliteit op specifieke gebieden te reduceren.

Bron: QlikTech.  

Company:

QlikTech

Partners