30-05-2011

SAP lanceert Information Steward

Deel dit bericht

Tool laat eindgebruikers zelf kwaliteit van data analyseren.

In het kader van een reeks productaankondigingen op het vlak van business intelligence, komt SAP met een oplossing voor het verbeteren van datakwaliteit door mensen vanuit de business. Volgens SAP’s strategische marketeer Timo Elliott wordt er vanuit de business te veel gewezen naar IT-afdelingen als het gaat om de kwaliteitsbewaking van data, terwijl die vaak weinig tot geen kennis hebben van de inhoud van de databases. Niet zelden worden de fouten in de data geïntroduceerd als gevolg van het verkeerd invullen van documenten door de business afdelingen. Vooral commerciële medewerkers hebben daar een handje van.
Met Information Steward stelt SAP de business afdelingen een gemakkelijk te gebruiken instrument ter beschikking waarmee langs analytische weg snel een overzicht is te krijgen waar de data afwijkt van het gangbare patroon. Die analyse kan een verklaring opleveren voor bijvoorbeeld een klantentabel met een veld voor geslachtaanduiding, waarvan naast de man/vrouw variabel nog 10 andere keuzevarianten voorkomen. Die tabel bevat dus fouten. Door patroonherkenning constateert Information Steward ook dat in bijvoorbeeld een productcode tabel 90 procent van de data wordt gevormd door 4 karakters en 2 nummers, maar dat 10 procent volgens een geheel ander formaat is samengesteld. Zonder af te dalen op recordniveau levert de match vanuit het analyse instrument al inzicht waar het fout zit met de datakwaliteit en welke effecten dat heeft op het functioneren van het informatiesysteem.
Information Steward is niet bedoeld om bestaande datakwaliteit tools van de IT-afdeling te vervangen. Door het combineren van ’ best practices’ en bestaande technieken als benchmarking, scorecards en workflow heeft SAP een zelfbedieningssysteem voor datakwaliteit ontwikkeld. Eindgebruikers kunnen dus zelf de fouten signaleren en ook zelf de verbeteringen aangeven. Hun bevindingen gaan vervolgens naar de IT-afdeling die de data op ondernemingsniveau aanpast. Nu willen volgens Elliott afdelingen daarvoor nog wel eens teruggrijpen naar Excel om daarin verbetering aan te brengen . ”Dat werkt misschien locaal even, maar leidt uiteindelijk niet bedrijfsbreed tot een verbetering van de datakwaliteit. Onze analyse oplossing past in het momenteel belangrijke thema van data-government binnen organisaties. ”

Bron: SAP

Company:

SAP

Partners