01-09-2015

SaaS bereikt bijna 70% van groeiende cloudmarkt in 2015

Deel dit bericht

Publieke cloudservices worden geleidelijk aan meer geaccepteerd in Centraal en Oost-Europa (exclusief Rusland), dat naar verwachting een totale marktwaarde van 386 dollar zal bereiken in 2015 volgens een serie onderzoeken uitgevoerd door International Data Corporation (IDC). Software as a service (SaaS) is de grootste categorie in deze markt met een verwacht marktaandeel van 69%. Volgens het IDC komt dit door de transparantie in deze markt en erkende voordelen zoals de user experience, multiplatform-toegang en verbeterde samenwerking.

Het IDC verwacht dat in de komende vijf jaar de bestedingen aan Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS) zullen verdriedubbelen, terwijl SaaS bestedingen zullen verdubbelen. In de huidige situatie worden voornamelijk collaboration, content en CRM via de cloud beheerd, maar naar verwachting zullen traditionele ERP applicaties zoals PPM en HRM zich ook naar de cloud verplaatsen.

Internationale cloudleveranciers zoals Microsoft, Google en Amazon Web Services hebben een sterke marktpositie in Centraal en Oost-Europa. Daarnaast zijn er ook tientallen minder bekende internationale SaaS-leveranciers zoals Workday, Zoho, Sopra Steria (HR Access), SugarCRM, Netsuite en Qualys. Ook houden lokale spelers zoals Unicorn Universe zich staande in de markt.

Al is de publieke cloud niet de heilige grail van technology delivery, het biedt wel een sterke oplossing voor diegenen die schaalbaarheid en flexibiliteit zoeken en hierin niet beperkt zijn door een strenge regelgeving. Cloudoplossingen bieden voordelen voor kleine startups en dynamische bedrijven die geen voorspelbare cash flows hebben. “De echte kracht van de pubieke cloud ligt in de integratie met andere technology delivery bronnen, zowel on premise als in de private cloud, vanwege de toename aan mogelijkheden voor applicatielevering”, zegt Vladimir Kroa, hoofd van IDC’s IT Business Services & Solutions programma in Centraal en Oost-Europa, het Midden-Oosten, en Afrika. “Gebruikers kunnen kiezen om gevoelige workloads on premise te behouden of te verplaatsen naar de private cloud, en de andere, minder gevoelige, applicaties naar de publieke cloud te migreren.”

De cloudtechnologie brengt duidelijk grote veranderingen teweeg in de traditionele delivery modellen. Het blijft onduidelijk hoe ITS-leveranciers uit deze ontregeling een strategisch voordeel te halen. “Agile service providers van de toekomst zullen cloudoplossingen in hun portfolio moeten bouwen, maar dit apart aanbieden. Daartegenover staat natuurlijk dat bij een overkoepelende aanpak men wel voorbereid moet zijn om de vragen van klanten te beantwoorden omtrent veiligheid, privacy, en integratie,” beweert Kroa.

Tags:

SaaS, PaaS, IaaS, Cloud

Partners