12-09-2015

IBM beloont TU Delft en VU Amsterdam met IT wetenschapsprijzen

Deel dit bericht

IBM heeft vrijdag in Nederland verschillende prijzen uitgereikt ter bevordering van de wetenschap en de samenwerking tussen IBM en de wetenschap. De TU Delft en de VU Amsterdam ontvangen dit jaar zowel een SUR (Shared University Research) Award als IBM Faculty Award, de prijs die IBM jaarlijks uitreikt voor buitengewone prestaties op het gebied van IT-onderzoek en -innovatie. Daarnaast krijgen Santiago Gaitain (TU Delft) en Anca Dumitrache (VU Amsterdam) beiden een Phd fellowship van IBM.

De Shared University Awards (SUR) is een wereldwijd initiatief van IBM ter bevordering van de wetenschap en de samenwerking tussen IBM en de wetenschap. Dit jaar ontvangt de TU Delft een SUR Award, een donatie en toegang tot het Bluemix Research platform voor gezamenlijk ‘data science’ onderzoek. Hiervoor worden crowd sourcing, cognitive computing en internet of things gecombineerd om in samenwerking met onderzoekers van civiele techniek een doorbraak te kunnen genereren in  weersvoorspelling en watermanagement in ontwikkelingslanden ter voorkoming van stedelijke overstromingen als een gevolg van extreem weer.

De VU Amsterdam ontvangt een SUR Award, een donatie en toegang tot het Watson Engagement Advisor Research platform, voor gezamenlijk onderzoek naar methoden om effectief trainingsgegevens te generen en te evalueren voor cognitieve systemen, zoals de Watson Engagement Advisor. De beurs ondersteunt de ontwikkeling van masterclasses over Watson voor een academisch en een professioneel publiek.

IBM Faculty Awards voor Zaid Al-Ars en Lora Aroyo

De IBM Faculty Awards gaan dit jaar naar Zaid Al-Ars van de TU Delft en Lora Aroyo van de VU Amsterdam. De IBM Faculty Awards worden ieder jaar uitgereikt voor buitengewone prestaties op het gebied van IT-onderzoek en –innovatie. Hiermee ondersteunt IBM onderzoek en onderwijs op gebieden die fundamenteel zijn voor innovatie in de 21e eeuw en die van strategisch belang zijn voor het bedrijf.

Voor Lora Aroyo is de IBM Faculty Award een erkenning voor haar werk in het crowdsourcen van trainingsgegevens voor cognitieve computersystemen zoals IBM Watson.

Zaid Al-Ars ontvangt de IBM Faculty Award voor Innov8 op POWER 8. Voor dit project uit Delft maakt hij gebruik van POWER8 systemen (in de cloud) voor projecten op het gebied van Spark, Genomics, and FPGAacceleration. De resultaten worden gepresenteerd (inclusief de andere Innov8 projecten) tijdens IBM Impact 2016.

Phd Fellowships

Santiago Gaitain van de TU Delft ontvangt zijn PhD Fellowship voor het genereren van risicomodellen van stedelijke overstromingen, op basis van data uit sociale media, foto- en camerabeelden en ‘social sensing’. Anca Dumitrache van de VU Amsterdam ontvangt haar PhD Fellowship voor crowdsourcing trainingsgegevens ten behoeve van medische relatie-extractie en annotatie van medische taal.

Tags:

Data Science

Company:

IBM

Partners