30-07-2015

Informatie is essentieel binnen bedrijven

Deel dit bericht

Informatie speelt een essentiële rol binnen bedrijven en kan worden gezien als de zuurstof. Je kan niet zonder. Maar welke informatie moet je gebruiken voor Business Intelligence (BI)? Bij Nederlandse bedrijven en instellingen zijn de verschillen groot. Dit bleek wel tijdens de verschillende voorrondes van de Dutch BI Award.

Bij sommige organisaties gaat BI niet verder dan Performance Management: hoe goed doen bepaalde afdelingen of groepen medewerkers het? Ook in de zorg wordt deze aanpak veel gehanteerd. Dit blijft volgens Rens de Jong, jurylid Dutch BI Award, echter vooral achteruit kijken. Het bedrijf wijst echter ook op organisaties die juist wel vooruit kijken met behulp van BI.

BI inzetten om branden te voorkomen
De grote winnaar van de Dutch BI Award 2013 was de Brandweer Amsterdam-Amstelland, dat BI inzet om branden te voorkomen. Door informatie over branden te analyseren krijgt het brandweerkorps inzicht in de oorzaak en locatie van branden. Dit stelt het korps in staat gericht actie te ondernemen om het aantal branden terug te dringen. Zo bleek dat keukenbrandjes zich vooral in een bepaalde wijk, buurt of straat voordoen, meer dan op andere locaties. Aan de hand van deze informatie is een gerichte voorlichtingscampagne gestart om het aantal branden te verminderen.

Benieuwd naar andere voorbeelden van organisaties die vooruit kijken met BI en dankzij de inzet van BI slim te werk gaan? Lees dan het artikel ‘Een slimme organisatie wordt bevolkt door moedige mensen’ van Rens de Jong, jurylid van de Dutch BI Award. De Dutch BI Award 2015 wordt dit jaar uitgereikt aan de slimste organisatie van Nederland. Maakt u zelf slim gebruik van BI? Dan kunt ook u meedingen naar de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’ en de Dutch BI Award. Aanmelden voor deze verkiezing is mogelijk via de website van Passionned. De inschrijving sluit op 31 augustus 2015.

Partners