30-01-2015

Visie: Private cloud, blijft het een hype of wordt het werkelijkheid?

Deel dit bericht

Waarom kom ik in de praktijk zo weinig echte private cloud omgevingen tegen? Volgens de cloud maturity modellen zouden we toch evalueren van standaardisatie, virtualisatie, private/public cloud en tenslotte hybrid/inter cloud. De standaardisatie en virtualisatie fase zijn we voorbij. Ook de adoptie van public cloud diensten vindt in rap tempo plaats in tegenstelling tot de implementatie van private cloud omgevingen. Aankomend jaar gaat hier verandering in komen. Dit komt niet door de cloud-volwassenheid die organisaties bereiken maar, naar mijn mening, door de opkomst van het Software Defined Datacenter en de public cloud offerings van diverse fabrikanten.

Software Defined Datacenter
Software Defined Datacenter oplossingen hebben veelal een geautomatiseerde beheeromgeving in zich. Waarom: omdat de fabrikant dit in staat stelt de SDDC oplossing te koppelen aan hun eigen public cloud offering. Dit maakt het eenvoudig verschuiven van workloads van “on-premise” naar de public cloud relatief eenvoudig. Moet u als klant blij zijn met deze ontwikkeling? Aan de ene kant wel, het flexibel en naadloos kunnen inzetten van infrastructuur zowel “on als off premise” biedt veel voordelen op het gebied van kostenbeheersing en wendbaarheid. Aan de andere kant zie ik met de huidige implementaties wel een groot nadeel: hebben we onszelf met het SDDC ontdaan van een lock-in op hardware fabrikant, krijgen we nu te maken met een lock-in op het gebied van cloud management, hypervisor of cloud provider. Bijvoorbeeld: Gebruik je Hyper-V dan is Azure onvermijdelijk.

Je zou hiermee kunnen zeggen dat de private cloud zeker werkelijkheid wordt. Zeker vanuit het oogpunt van de fabrikant, die zijn eigen private cloud uitbreid tot op locatie van de klant…

Tags:

SDDC, Cloud

Partners