26-01-2015

De Wondere Wereld van IT deel 1: Achterhaald?

Deel dit bericht

Hier is hij dan: een nieuwe column geschreven door een nieuwe columnist! Om maar meteen met mezelf te beginnen: in Executive People nummer 15 staat een uitgebreid interview met mij. Dat kan dus prima dienen ter introductie. En dan de column zelf. In deze column zal ik me vooral richten op de verwondering, maar ook bewondering, voor de zaken die mij opvallen in de Wondere Wereld van Informatie Technologie.

En om maar meteen met een groot onderwerp te beginnen: de digitale transformatie. Je kan geen vakblad meer openslaan, geen congres bezoeken of geen IT-collega meer spreken zonder het over ‘de digitale transformatie’ te hebben. Het lijkt wel alsof dat nog het enige is wat er op dit moment relevant is in de wereld van IT. Nou, misschien op nog een klein beetje cloud en security na dan.

En dat verwondert mij! Het is net alsof de spraakmakende voorbeelden van de Uber’s en Airbnb’s van deze wereld er voor zorgen dat alles alleen nog draait om ‘digitalisering’. Alsof er nog maar één vraag telt: wat is onze Killer App? Alsof gewoon IT ‘achterhaald’ zou zijn.

Niets is minder waar natuurlijk. De grote legacy problematiek, nog steeds aanwezig in veel bedrijven, is nu niet plotseling als sneeuw voor de zon verdwenen. De relatie tussen business en IT verloopt nu niet in één keer crescendo. En ook het outsourcen van bijvoorbeeld IT-infrastructuur is nog steeds niet bepaald een ‘walk in the park’.

Aandacht voor de digitalisering is natuurlijk terecht, maar laten we in de wereld van IT niet vergeten dat nog steeds het overgrote deel van alle inzet en aandacht naar ‘gewoon IT’ moet.

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning
WWvanIT@gmail.com

Partners