16-12-2014

'Visuele data discovery tools-markt groeit 2,5 keer sneller dan complete BI-markt'

Deel dit bericht

Visuele data discovery tools zijn populair. De markt voor dit soort tools groeit 2,5 keer zo snel als rest van de business intelligence (BI) markt. Visuele data discovery tools maken self service voor eindgebruikers mogelijk. De markt voor dit soort tools blijft de komende jaren groeien en heeft in 2018 een dusdanig omvang dat ieder bedrijf hierin zal moeten investeren.

Dit is één van de voorspellingen voor 2015 die IDC doet in het rapport IDC FutureScape for Big Data and Analytics. Het onderzoeksbureau verwacht daarnaast dat de komende vijf jaar de bestedingen aan cloud-gebaseerde big data en analytics (BDA) oplossingen drie keer sneller zal groeien dan de investeringen in on-premise oplossingen. Hybride on/off premise oplossingen worden de standaard.

Tekort aan gekwalificeerd personeel
Wereldwijd is een tekort aan gekwalificeerd ICT-personeel. IDC verwacht dat alleen in de Verenigde Staten er in 2018 al 181.000 deep analytics functies maar liefst 900.000 posities die betrekking hebben op datamanagement en data interpretatie.

Een unified data platform architectuur wordt vanaf 2017 de basis van iedere BDA-strategie. Deze unificatie vindt plaats op het gebied van informatiemanagement, analyses en zoektechnologie.

Geavanceerde en voorspellende analytics
Steeds meer applicaties zullen in 2015 zijn voorzien van geavanceerde en voorspellende analytics, inclusief machine learning. De vraag naar deze functies is groot. IDC verwacht dat deze apps 65% sneller groeien dan apps zonder voorspellende functionaliteiten.

Het aanschaffen van externe data is en blijft populair. Op dit moment geeft 70% van de grote organisaties aan externe data te hebben aangeschaft. IDC verwacht dat in 2019 ieder bedrijf data van externe partijen overneemt. Daarnaast zullen bedrijven ook steeds meer brood zien in het verkopen van data die zij zelf hebben verzameld of het leveren van toegevoegde waarde op deze data.

Continue stromen van events analyseren
De omarming van technologieën om continue stromen van events te kunnen analyseren neemt naar verwachting in 2015 een vlucht. De technologie wordt onder andere toegepast op Internet of Things (IoT) analytics, die de komende vijf jaar naar verwachting een jaar-op-jaar groei van 30% doormaakt. Door deze trend zal een enorme hoeveelheid apparaten met internet verbonden zijn en data doorsturen, die allemaal geanalyseerd moet worden.

Decision management platformen worden eveneens steeds vaker ingezet. IDC verwacht dat de markt voor dit soort platformen tot 2019 een jaar-op-jaar groei doormaakt van 60%. Deze groei wordt voornamelijk aangedreven door een behoefte aan een hogere consistentie in besluitvorming.

Rijke media analyseren
Het analyseren van rijke media zoals video, audio en afbeeldingen verdrievoudigd in 2015. Dit wordt volgens IDC één van de belangrijkste aandrijvers om in BDA-technologie te investeren. In 2018 heeft naar verwachting de helft van alle consumenten met regelmaat interactie met diensten op basis van cognitieve computing.

Partners