13-10-2014

Een HP app store voor het netwerk

Deel dit bericht

Hewlett-Packard en op dit moment tweeëntwintig partners hebben het initiatief genomen om een bijzondere app store te openen. Ditmaal geen applicaties voor de smartphone of PC, nee de apps zijn volgens HP bedoeld om er een netwerk mee te bouwen. Het concept is zo flexibel dat ook kleine bedrijven “six guys in a garage”, er gebruik van kunnen maken.

Het de introductie van SDN en in het verengde daarvan NFV is het wereldje van routers, switches en servers dramatisch aan het veranderen. De app store speelt daar op in. Naast de app store is ook een SDK geïntroduceerd om de ontwikkeling te vereenvoudigen.

Niet alleen is bij SDN de routering in software gedefinieerd, ook is het fundament gelegd voor veel geavanceerdere oplossingen. Virtuele netwerk functies, afgekort NFV, hebben netwerkcomponenten omgezet in software. Een firewall, proxy of filter, het is terug te brengen tot een app. De app store van Hewlett-Packard speelt daar op in.

Klanten die een specifieke functie zoeken en hem in de app store vinden, kunnen deze in een testomgeving tot 90 dagen volop testen. Pas als men tevreden is met de functie wordt er tot een definitieve aankoop over gegaan. Ook nu geldt weer dat de app store zorgt voor actualisatie en onderhoud van de apps. De beheerder bepaalt uiteindelijk wel zelf wanneer ze doorgevoerd worden, maar het leven wordt er een stuk eenvoudiger op.

De nieuwe app store is nu operationeel en wordt mede ondersteund door: Citrix, F5, Intel, Microsoft en Riverbed.

Door: Hans Steeman

Foto: Hewlett-Packard, ooit ontstaan in deze garage in Palo Alto geeft nu ook andere startende ondernemers een springplank naar de grote wereld van SDN.

Partners