12-09-2014

‘Geen data crunchen, maar een business ontdekkingsreis’

Deel dit bericht

Qlik is ambitieus. Voorop lopen in de markt en de markt vormgeven, daar draait het om. Met de introductie van Qlik Sense wil BI-leverancier Qlik een volgende generatie BI neerzetten. Sabine Palinckx, Countrymanager Qlik Benelux, ziet dit als het begin van een nieuw tijdperk in BI.   

Qlik Sense is een revolutionaire, selfservice applicatie voor data visualisatie en Data Discovery, waarmee je op een meer menselijke manier gebruik gaat maken van BI. 'Natural analytics' is voor Qlik het basisprincipe waarmee ze het nieuwe product hebben vormgegeven. “Mensen denken op een bepaalde manier en ze verwerken op een bepaalde manier gegevens. Met Qlik Sense spelen we juist in op de manier waarop mensen denken. Bij visualisatie denk je vaak aan mooie grafieken en mooie kleuren, maar dit gaat echt over hoe je snel en goed je gegevens kunt absorberen. Het is dus meer de menselijke reactie op de visualisatie dan de visualisatie zelf waar het om gaat.”

Palinckx ziet visualisatie als een belangrijk element om nieuwe informatie te ontdekken. “Een verzekeraar beoordeelde in het verleden een claim op basis van het verleden van de klant. Hierbij werd informatie verzameld over het aantal ingediende claims, de grootte van de claims en het claimgedrag van familieleden. Op basis daarvan maakten ze een risicoprofiel van iemand en dan ging er een belletje rinkelen als het profiel verdacht was. Nu, met Qlik, hebben ze dat associatieve veld enorm vergroot. Er zitten ook bronnen bij van openbare profielgegevens zoals LinkedIn of Facebook bijvoorbeeld, waardoor je veel meer informatie over iemand krijgt. Of hij een hele gevaarlijke sport doet bijvoorbeeld. Zo wordt het profiel veel nauwkeuriger en kunnen ze de claims veel kostenefficiënter afhandelen. Dit voorbeeld legt de kracht uit van het associatieve ten opzichte van het voorgedefinieerde.”

Toegankelijkheid

Palinckx benadrukt dat Qlik Sense geen vervanging is voor QlikView, maar dat ze complementair aan elkaar zijn. “QlikView is voor de mensen die diepgaande analyses doen rondom een bepaalde business. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een sales directeur. We zijn nu al met een aantal klanten in gesprek die twee producten naast elkaar gaan gebruiken.” Het nieuwe product is namelijk veel meer geschikt om grote groepen tegelijk te bedienen. “Qlik Sense zou bijvoorbeeld ingezet kunnen worden in een gemeente waar je alle burgers toegang wil geven tot simpele analyses die heel makkelijk te begrijpen en te behappen zijn. We hebben onze licentiemodellen ook in die lijn aangepast, zodat het makkelijk is om hele grote groepen goed te kunnen bedienen.”

Die grote groep mensen hoeft niet eerst een ingewikkelde opleiding te volgen om met Qlik Sense aan de slag te gaan. Volgens Palinckx is het zo intuïtief dat er geen training vooraf nodig is om ermee aan de slag te gaan. “Visualisaties kan iedereen zelf maken. Het is geen rapportage maar het analyse deel zit er wel in. Bij QlikView moet je nog wel een bepaalde technische kennis hebben om in ieder geval die aansluiting met die bronnen te maken, maar zelfs dat is met Qlik Sense niet altijd nodig. Dat kan in veel gevallen met standaard connectoren.”

Om het visualiseren eenvoudig te houden denkt de tool met je mee. “Een leuk visualisatievoorbeeld is dat als je een staafdiagram hebt, je ergens anders in hetzelfde scherm al ziet wat de uitzonderingen zijn. Je wilt juist die speld in de hooiberg vinden en die wordt eigenlijk op allerlei manieren aangereikt.”

Intuïtieve BI

Qlik Sense sluit op alle grote thema’s aan. “Dit is de ideale manier om je weg te vinden in Big Data. Dat is gewoon heel veel en heel groot en daar moet je zinnige informatie van zien te maken. Daar zijn Qlik Sense en QlikView uitermate geschikt voor. We kijken naar de toekomst en naar de trends en op basis daarvan gaan we innoveren.”

Eén van die trends is de vergroting van de toegankelijkheid van informatie. “Door BI intuïtiever te maken hebben mensen minder opleiding en training nodig om aan informatie te komen.” Palinckx ziet daarin een trend waar we niet meer omheen kunnen en die grote gevolgen zal hebben. “Ik geloof dat we een tijdstip naderen waarin hiërarchieën niet meer echt bestaan. Vroeger had je een directeur die toegang had tot alle informatie. Die directeur had dan een management team met iets minder toegang tot informatie. Daaronder had je nog iets minder informatie en uiteindelijk had je gewoon uitvoerders die van niets wisten. Dat is in de maatschappij allang niet meer zo, want iedereen heeft internet. Het kan best zijn dat er een jongetje in India veel meer kennis heeft dan een afgestudeerde manager hier. Als je doordenkt in dat concept dan gaan we naar een tijd toe waarin iedereen toegang heeft tot alle informatie.”

Kansen

Het voordeel van de inzet van QlikView en Qlik Sense in bedrijven is dat eventuele problemen of juist kansen sneller geïdentificeerd worden. Daardoor kunnen bedrijven sneller reageren. “Doordat je sneller betere informatie hebt op alle lagen, kun je ook de besluitvorming dusdanig sneller laten verlopen dan voorheen.”

Nu de business ook zelf steeds meer met BI aan de slag gaat, ziet Palinckx dat de traditionele rol van IT aan het veranderen is. “Heel vaak komen we via de businesskant binnen. Ik denk dat IT in organisaties ook steeds meer een serviceorganisatie gaat worden voor de rest van een organisatie. Het is niet meer zo zeer ‘we gaan dingen voor je maken’ , maar meer ‘hoe kunnen we zo goed mogelijk de business faciliteren’. En daar sluit dit natuurlijk goed bij aan. Dat betekent dat de nadruk zal liggen op het beschikbaar stellen, de governance. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de security goed is? Hoe gaan we ervoor zorgen dat gebruikers de informatie krijgen die ze moeten hebben? Ik denk dat IT in die rol interessanter wordt voor de business. Dat zal als gevolg hebben dat business minder geneigd is om zelf maar even snel een servertje onder de tafel te zetten.

Maaike Verschuren

Partners