26-07-2014

Mark Wiertsema, Microsoft: ‘Cloud OS vereenvoudigt beheer'

Deel dit bericht


Cloud OS is een visie van Microsoft om het beheer van infrastructuur te doen, ongeacht de locatie waar deze zich bevindt. Zowel het datacenter van de eindgebruiker, de serviceprovider als publieke cloud-diensten kunnen hierdoor vanuit één omgeving worden beheerd. . "We willen graag een bijdrage leveren aan de 'hands-on' aanpak op de DHPA Techday, aangezien we de afgelopen jaren veel nieuwe innovaties in onze serverproducten hebben gelanceerd,," zegt Mark Wiertsema, Hosting en Cloud Sales Lead bij Microsoft.

“Cloud OS is geen product, maar meer een visie. De producten die deze visie mogelijk maken zijn Server 2012 R2, Windows Azure Pack en System Center. Dit zijn op zich bekende producten, al zijn de vele functionaliteiten nog niet voor iedereen duidelijk. Deze producten bevatten heel veel technologie die we in de afgelopen jaren ontwikkeld hebben voor het beheer van onze eigen 'multi-tenant' datacenters, Windows Azure of Office 365,” legt Wiertsema uit.

Hybride oplossingen

Het grootste deel van de IT wordt op dit moment door klanten 'on-premise' gedraaid, wat niet snel zal veranderen. De groei komt echter wel uit de cloud. Het antwoord hierop is dus hybride oplossingen. De klant heeft een deel van de applicaties in de eigen omgeving, andere applicaties in een gehoste omgeving bij een partner en maakt daarnaast ook gebruik van standaarddiensten als Office 365 voor de productiviteit. Voor de gebruiker moet de plek waar de applicatie zich bevindt transparant zijn. Dit ondersteunen wij met Cloud OS," legt de cloud-expert van Microsoft uit.

Serviceproviders willen het bijhouden van voorvallen (event management) zoveel mogelijk kunnen automatiseren en daarnaast voor hun klanten zowel het beheer van de infrastructuur als identiteits-, data- en applicatiebeheer vanuit één omgeving kunnen regelen," zegt Wiertsema. “Cloud OS is hier perfect voor”.

Veel ongebruikte functionaliteiten

"We zien dat veel beheerders wel de nieuwste technologie tot hun beschikking hebben, maar lang niet alle beheerfunctionaliteiten daadwerkelijk gebruiken. Beheerders gebruiken allerlei extra tools, waarvoor apart moet worden betaald. Zij kunnen op dit gebied dan ook een flinke efficiencyslag maken," aldus de Hosting & Cloud Sales lead. “Cloud OS maakt heel veel tools die op dit moment voor beheer worden gebruikt, eigenlijk overbodig”.

Wiertsema: "Beheerders lijken niet op de hoogte te zijn van alle functionaliteiten die aanwezig zijn in dit soort geïntegreerde beheeroplossingen. Onze standaardproducten hebben zich in de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld en er zijn veel nieuwe functionaliteiten aan de oplossingen toegevoegd. Wie zich dus een jaar geleden in onze oplossingen heeft verdiept, kan nu alweer veel nieuws ontdekken. De DHPA Techday is hiervoor een ideale gelegenheid."

"We willen de technologie die wij hebben ontwikkeld op de DHPA Techday laten zien en ervaren. We nemen daarom veel technische experts mee naar het evenement en geven bezoekers de mogelijkheid zowel vragen te stellen als cases voor te leggen. Bezoekers kunnen ons bijvoorbeeld hun huidige situatie voorleggen, waarna wij hun vertellen hoe wij deze case zouden aanpakken. De voordelen die Cloud OS voor hun specifieke situatie biedt worden hierdoor direct duidelijk," aldus de cloud-expert van Microsoft.

Perrit

Verschillende serviceproviders maken al gebruik van de Cloud OS-visie van Microsoft. Perrit is hier een goed voorbeeld van. Het bedrijf helpt als cloud-aggregator klanten door het aanbieden van 'turnkey' online diensten. Denk hierbij aan de complete Microsoft-productstack, maar ook aan add-on's en diensten van onafhankelijke softwareleveranciers. De dienstverlening van Perrit kan worden geleverd vanaf één van haar eigen locaties, vanaf Azure of vanaf de 'hosting fabric' van een willekeurige provider, inclusief de 'on-premise'-omgeving van de eindklant.

"De keuzevrijheid is door Cloud OS sterk vergroot. Op dit moment zijn heel veel mensen nog steeds on-premise. De hybride cloud blijft naar verwachting dan ook heel lang bestaan. Dit is dus een heel grote markt, die met Cloud OS heel goed ontsloten kan worden. Cloud OS maakt het uitrollen van applicaties eenvoudiger en meer gestandaardiseerd. De kwaliteit van de implementatie gaat hierdoor omhoog en applicaties worden minder foutgevoelig. Je kunt hierdoor op een andere manier je bedrijf inrichten en opnieuw kijken naar de manier waarop je als bedrijf de behoefte van de eindklant wilt invullen," zegt Henk Kok, CEO en oprichter van Perrit. Dat de hybride cloud voorlopig de toekomst is, blijkt uit onderzoek van IDC en Microsoft, die voorspellen dat maar liefst 70 procent van de bedrijven in 2016 zijn IT nog steeds voor een deel on-premise heeft.

Uitrollen naar verschillende platformen

"Wij leveren diensten van onafhankelijke softwareleveranciers en alle standaard Microsoft-producten vanuit de cloud in abonnementsvorm via partners naar klanten. Wij gebruiken hiervoor Cloud OS technologie waardoor wij heel gemakkelijk software kunnen uitrollen naar een willekeurig datacenter/platform.," legt Kok uit.

"De cloud wordt vaak opgedeeld in drie lagen: 'infrastructure as a service' (IaaS), 'platform as a service' (PaaS) en 'software as a service' (SaaS). Wij zeggen tegenwoordig echter dat de cloud eigenlijk bestaat uit drie assen. De eerste as bestaat uit de publieke of private cloud, waar een keuze tussen kan worden gemaakt. Een private cloud is uitsluitend beschikbaar voor de eindgebruiker, terwijl de eindgebruiker een publieke cloud deelt met andere gebruikers. De tweede as bestaat uit 'multi-tenant' of 'single-tenant'. Bij multi-tenant maken meerdere eindgebruikers gebruik van dezelfde fysieke software, maar hebben alleen toegang tot hun eigen data. Bij single-tenant is de eindgebruiker de enige gebruiker van de fysieke software. De derde as is 'managed' of 'unmanaged'. 'Managed' applicaties worden door de cloudprovider beheerd, terwijl 'unmanaged' applicaties bij de eindgebruiker zelf in beheer zijn," aldus de oprichter van Perrit.

Eenvoudig uitrollen

"In totaal zijn dit dus de acht kwadranten. Cloud OS zorgt ervoor dat je op een eenvoudige manier naar alle kwadranten kunt uitrollen, zonder dat je een eindklant met dit proces hoeft te vermoeien. Je kunt details die de eindklant eigenlijk niet interesseren, achterwege laten en hier zelf op de juiste manier invulling aan geven. Doordat Cloud OS beheer en support sterk standaardiseert, kan je daarnaast veel eenvoudiger aan de  klanten aangeven wat dit gaat kosten," licht Kok toe.

"De uitrol naar steeds meer verschillende omgevingen heeft tot gevolg dat het beheer complexer wordt. Cloud OS helpt cloudproviders desondanks de kwaliteit van hun dienstverlening te waarborgen. De technologie van Microsoft bevat alle beheerfunctionaliteiten die nodig zijn en maakt het mogelijk beheer van klant applicaties maximaal te automatiseren. Zowel de kwaliteit en betrouwbaarheid van de leverantie als de zekerheid dat de uitrol op iedere omgeving op exact dezelfde wijze verloopt, zorgt ervoor dat je veel minder technische ondersteuning nodig hebt," zegt de CEO van Perrit. Voor zowel de klant als de onafhankelijke softwareleverancier betekent dit dus een sterke reductie in kosten.

Onafhankelijke softwareleveranciers

"Vanuit dit perspectief is het dan ook eenvoudiger om met verschillende onafhankelijke softwareleveranciers te gaan samenwerken. Cloud OS gaat namelijk hand-in-hand met de veranderende manier waarop deze softwareleveranciers omgaan met hun ontwikkelproces. Cloud OS maakt het voor serviceproviders gemakkelijker samenwerkingen aan te gaan met onafhankelijke softwareleveranciers, aangezien applicaties op een mooie en gestructureerde manier kunnen worden uitgerold naar iedere omgeving. Hier liggen dus prima kansen voor serviceproviders," aldus Kok.

WH

 

Tags:

Cloud

Partners