14-06-2014

'Haal de optimale Return on data'

Deel dit bericht


Data wordt steeds belangrijker, sommige analisten zeggen zelfs: data wordt de nieuwe
currency in het zakelijk verkeer. Maar op zichzelf heeft data meestal niet meteen de waarde die het kan hebben. Data wordt pas ècht waardevol wanneer het mogelijk is uit die data slimme, relevante informatie te halen. In deze wereld van Big Data zijn het de bedrijven en organisaties die het beste in staat zijn om hun data om te zetten in waarde, deze bedrijven zullen groeien. Een cruciale voorwaarde hiervoor is een optimale data-infrastructuur.

“Veel organisaties lopen tegen grote beperkingen op met hun huidige infrastructuur”, zegt Ronald van heek, COO van IT-dienstverlener Tectrade. “De meeste applicaties en data-infrastructuren zijn gebaseerd op architecturen en technologieën die de afgelopen twintig jaar ontworpen zijn. Daar worstelen veel bedrijven mee, want hoe kunnen ze die oude infrastructuur en die oude technologie toekomstvast maken? Dit betekent in ieder geval dat ze er radicaal anders mee moeten omgaan. En dat betekent kiezen voor een geheel nieuw delivery-model, gebaseerd op de cloud-technologie ontworpen voor modern data management.”

Dat kan zowel on premise als off premise, en in de vorm van een public cloud, een private cloud of een hybride cloud. Het is dus zaak om grondig te kijken naar de taak, inrichting en verantwoordelijkheden van de IT-afdeling. Degene die daar leiding aan gaat geven is volgens Gartner steeds vaker Chief Digital Officer.

IT dichter bij de business

Van Heek: “Het digitale tijdperk is overal om ons heen, wat ervoor zorgt dat organisaties IT anders moeten gaan brengen. IT moet dichter bij de business komen te staan. De taak van IT hierin is ervoor te zorgen dat de data-infrastructuur klaar is voor de toekomst, en in staat is om op elk willekeurig moment dat de business erom vraagt snel te reageren.”

Zeventig procent van de kosten die organisaties maken voor IT worden echter nog steeds besteed aan het in de lucht houden van oude data-infrastructuren. Niet meer dan dertig procent, en vaak is dat minder, wordt gebruikt voor innovatie en overige zaken.

“Wij willen ervoor zorgen dat organisaties dit kunnen omdraaien. Dertig procent van de kosten is dan nodig voor het in de lucht houden van een nieuwe, flexibele en toekomstvaste data-infrastructuur, terwijl zeventig procent van de tijd en het geld besteed kan worden aan innovatie. Daarmee kan de business meer gaan verdienen. De winnaars van morgen zijn de organisaties die het beste in staat zijn om hun data-infrastructuur om te zetten in waarde.”

De diensten die Tectrade heeft ontwikkeld zijn volgens hem dan ook gericht op de meest complexe data-infrastructuur-uitdagingen bij data-intensieve bedrijven. De architecten van Tectrade ontwerpen, implementeren èn beheren die optimale data-infrastructuur. De infrastructuur is daarmee klaar voor een wereld waarin data agile moet zijn, real time, en altijd beschikbaar.

Software defined architectuur

Het resultaat is een software defined data-architectuur die precies past bij de business van de organisatie, zonder dat gebruikers meer capaciteit hebben staan dan ze nodig hebben, en zonder dat ze meer betalen dan nodig is. Ze lopen daardoor nooit meer het risico dat data niet meer beschikbaar is. Bovendien is de beveiliging van die data optimaal gegarandeerd.

Grote bedrijven als Kingston University, Tommy Hilfiger, Astra Zeneca en Mizuho maken al gebruik van de on premise cloud- en managed services om hun return on data te verbeteren. “Daarmee zijn ze in staat om innovatie te bieden aan hun interne gebruikers, en daarmee de business.”

Van Heek: ‘’Voor klanten is de waarde van clouddiensten een aantoonbaar hogere return on data. De infrastructuur moet geoptimaliseerd zijn voor het nieuwe tijdperk van Big Data. De eerste stap daarin is het optimaliseren van de infrastructuur. De voordelen zijn vervolgens dat data sneller intern beschikbaar is, het is mogelijk sneller vragen te stellen, sneller te antwoorden, gebruikers zijn tevredener, de kosten lager, er is meer agility, beheer is eenvoudig en de infrastructuur is toekomstvast.”

Twee miljard dollar

Een belangrijke pijler onder de dienstverlening van Tectrade is de samenwerking met IBM. Vooral PureSystems is momenteel een belangrijk deel van de oplossing. IBM heeft meer dan twee miljard dollar geïnvesteerd in ontwikkelingen en overnames in deze Expert Integrated Systems. IBM PureSystems heeft ondertussen wereldwijd, en ook in Nederland, grote invloed op de manier waarop IT-omgevingen worden ingericht en beheerd.

Van Heek: “Binnen ons platform, volledig gebouwd op de integrated systems van IBM, kunnen we applicatie patterns inrichten voor onze klanten. Wanneer een klant vervolgens nieuwe workloads wil laten uitrollen wordt dit voor die specifieke workload ingerichte pattern binnen enkele minuten volledig gedistribueerd.”

“Virtual Machines, operating systems, backup software, zelfs databases en applicaties kunnen in dit standaard patroon worden opgenomen. Er hoeft in de onderliggende volledig geïntegreerde PureSystems infrastructuur niets meer te worden aangepast. Volledige applicatie omgevingen uitrollen binnen slechts enkele minuten verkort de doorlooptijd op ongekende wijze”.

Data DNA van bedrijf

Andere grote vendoren, zoals Oracle, HP, EMC, NetApp en Cisco hebben de afgelopen jaren ook verregaand geïntegreerde platformen geïntroduceerd, al dan niet in een samenwerking tussen verschillende partijen. Hier schuilt volgens Van Heek een belangrijk verschil: “Als enige leverancier is IBM in staat een echte end-to-end geïntegreerde oplossing te bieden die geschikt is voor alle grote virtualisatie leveranciers, waaronder VMWare, RedHat KVM, Microsoft HyperV en PowerVM.”

IBM PureSystems speelt een belangrijke rol in de strategie van IBM en Tectrade rond Big Data. “Data, of beter gezegd informatie, is een van de belangrijkste assets van een organisatie. Het vormt het DNA van een bedrijf of instelling. De hoeveelheid data is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Een van de grootste zorgen van CIO’s en IT Managers is momenteel de vraag hoe zij die voortdurend groeiende hoeveelheid informatie netjes opslaan en beveiligen.”

“IBM PureSystems bevat volledig geïntegreerde storage met geavanceerde in band compressie technologie, die zonder performance impact zorgt tot wel tachtig procent reductie van de data door gebruik van compressietechnologie. Daarnaast zorgt automatische tieringtechnologie en gebruik van Flash storage voor supersnelle responsetijden naar applicaties. Voordat we iets kunnen gaan doen met Business Analytics dienen we simpelweg zorg te dragen voor adequate opslag van de data op een zo klein mogelijke footprint op een beheersbaar platform. IBM PureSystems is het ideale platform voor Big Data omgevingen.”

MvdH

 

Partners