18-04-2014

Visie: Cloud, kosten en complexiteit

Deel dit bericht

 

Volgens een recent rapport van Gartner hebben bedrijven in 2013 wereldwijd voor cloud application services een bedrag van 16,7 miljard euro uitgegeven. Tegen 2017 zal dit bedrag toenemen tot 37,7 miljard euro; een jaarlijkse groei van maar liefst 20%. De meest recente voorspelling van Nederland ICT voorspelt voor ons land zelfs een groei van 27%. CIO’s zien kennelijk voordelen in de cloud. Maar er blijven vragen. Hoe behoud ik de controle over mijn toepassingen en gegevens? Hoe zit het met de complexiteit en de kosten bij een migratie naar de cloud? Kortom: hoe comfortabel voel ik me bij het idee om de controle los te laten?

Bedrijfstoepassingen moeten steeds vaker wereldwijd beschikbaar zijn, terwijl werknemers overal en op ieder apparaat toegang willen tot die toepassingen. Maar we kennen de verhalen over storingen en uitval van cloud diensten. Het aanbieden van een ‘ideale’ cloud omgeving inclusief de vereiste controle, veiligheid en betrouwbaarheid, is bijzonder ingewikkeld, temeer daar de IT-kosten omlaag moeten. Veel CIO’s denken dat een regionale cloud makkelijk en goedkoop op te schalen is naar zo’n wereldwijde omgeving. Maar dat is niet altijd mogelijk, al helpt het als een cloud provider internationaal actief is.

Meerdere cloud providers voor verschillende regio’s dan? Dit brengt echter meer beheercomplexiteit, hogere kosten en een hogere kans op downtime met zich mee. Zelfs wanneer wordt gewerkt met slechts één cloud provider, kan de complexiteit toenemen wanneer het om meer regio’s gaat. Denk aan het conform lokale wetten verzamelen, verzenden en opslaan van informatie. En de cloud provider zelf kan per regio andere tarieven hanteren. Daarnaast kunnen er regionaal ook technische verschillen zijn. Iedere cloud provider kiest uit oogpunt van kosten, functionaliteit of concurrentievermogen zijn eigen software en technische infrastructuur. Terwijl het cruciaal is dat toepassingen binnen identieke omgevingen draaien, zodat ze storingsvrij functioneren.

Kosten en beheer

Het onderhouden en beheren van zelfs een bescheiden cloud infrastructuur kan erg duur zijn. En als die applicatie-infrastructuur ook nog gerepliceerd moet worden in andere regio’s, exploderen de kosten. Alleen de grootste organisaties kunnen zich de kosten veroorloven die gepaard gaan met het uitbreiden van een datacenter. Vandaar dat bedrijven cloud service providers inzetten om hun applicaties aan gebruikers aan te bieden.

Bij een migratie naar de cloud vergeten organisaties wel eens dat applicaties altijd zo dicht mogelijk bij de gebruikers beschikbaar moeten zijn en goed moeten werken op alle mobiele apparaten. Zelfs de grootste cloud providers, met eigen datacenters, hebben vaak niet meer dan 9 of 10 fysieke locaties over de hele wereld. Een applicatie is wellicht toegankelijk op een ander continent, maar de afstand tot de eindgebruiker is dan erg groot. Het gevolg is een slechte ervaring. Daarnaast zorgen meer infrastructuurmiddelen - of het nu gaat om eigen middelen of om de middelen van cloud providers – ook voor meer beheeroverhead. Een goede infrastructuur zou dergelijke overhead zo veel mogelijk terug moeten brengen en ervoor zorgen dat IT-medewerkers zich kunnen concentreren op het leveren van toepassingen.

Antwoord

Organisaties kiezen er steeds vaker voor om vanaf één centrale locatie content aan te bieden aan gebruikers over de hele wereld. Daarvoor is dan een intelligente application delivery-laag aan de voorkant van de datacenteromgeving nodig. De beste oplossing hiervoor is een gedistribueerd en intelligent platform dat is geoptimaliseerd om dynamische gegevens snel via internet te transporteren.

Als organisaties die application delivery service ontwikkelen voor hun cloud toepassingen, kunnen ze optimaal profiteren van kostenvoordelen en van on-demand toegang tot reken- en storagecapaciteit. Bovendien is het een goed antwoord op uitdagingen die cloud providers vaak niet aanpakken, zoals wereldwijde schaalbaarheid, het vermogen om content geoptimaliseerd aan te bieden op ieder type apparaat, of real-time load balancing en failover in geval van een storing. Als beheer, complexiteit en kosten een zware last vormen, is een dergelijke architectuur beslist de moeite van het onderzoeken waard.

Hans Nipshagen is Regional Manager Benelux bij Akamai



Tags:

Cloud

Partners