31-03-2014

Chemiebedrijf optimaliseert bedrijfsprocessen met BI

Deel dit bericht



Mercachem heeft SAS Visual Analytics geselecteerd voor het optimaliseren van haar bedrijfsprocessen. De datavisualisatie-software van SAS geeft managers en projectleiders van de chemisch dienstverlener inzicht in belangrijke bedrijfsprocessen waardoor zij hier beter op kunnen sturen. Professionals kunnen nu onafhankelijk van de IT-afdeling data onderzoeken en verbanden ontdekken. Daarmee versterkt SAS Visual Analytics ook de innovatiekracht en kwaliteit binnen Mercachem. Dit zijn belangrijke speerpunten binnen Mercachem, zo werd het bedrijf  zowel in 2012 als 2013 al gekwalificeerd als Best Managed Company.  

Mercachem voert in opdracht van life sciences ondernemingen onderzoek uit naar nieuwe moleculen. Zo ontwikkelt en optimaliseert het bijvoorbeeld nieuwe moleculen die worden toegepast bij het maken van  nieuwe geneesmiddelen. Dit soort complexe en innovatieve projecten worden in nauwe samenwerking met klanten uitgevoerd.  “Het is essentieel dat onze bedrijfsprocessen goed op elkaar aansluiten en dat iedereen gebruik maakt van dezelfde data en inzichten. Met SAS Visual Analytics maken we hierin een belangrijke kwaliteitsslag”, vertelt Ruud Koolmees, ICT manager bij Mercachem.

“Bedrijven zijn vaak geneigd zoveel mogelijk informatie te bundelen in één softwarepakket zodat ze hieruit alle belangrijke stuurinformatie kunnen halen. Met SAS Visual Analytics is dat niet nodig”, vertelt Koolmees. “We gebruiken voor iedere discipline de beste applicatie. Alle informatie uit deze toepassingen wordt samengebracht in de krachtige analyse-tool van SAS die ons snel en op een visueel aantrekkelijke manier inzicht geeft. Een ideale situatie.”

Mercachem beschikt nu over één basis-dashboard waarmee de managers van verschillende disciplines, zoals project management, inkoop, planning en financiën, werken. Zij kunnen zonder tussenkomst van hun IT-collega’s zelf rapporten maken, data verder onderzoeken en inzoomen op details. Dit betekent dat er veel tijdwinst wordt geboekt.

De medewerkers van Mercachem kunnen met SAS Visual Analytics sterker sturen op het proces waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Op het moment dat het bedrijf een opdracht krijgt om een research project uit te voeren, worden afspraken vastgelegd over de planning van de processen en welke chemicaliën worden gebruikt. Op basis daarvan worden mensen ingepland en chemicaliën ingekocht. Met SAS Visual Analytics wordt gedurende het project onder meer gemonitord hoeveel uren er aan het project zijn besteed, welke chemicaliën in welke hoeveelheid zijn gebruikt en hoeveel experimenten er binnen een project worden gedaan om tot een oplossing te komen voor de klant.

Koolmees: “SAS Visual Analytics heeft ook een impuls gegeven aan onze datakwaliteit. Iedere discipline is verantwoordelijk voor haar eigen informatie. Door de koppeling tussen de verschillende systemen en de visualisatie van data, worden discrepanties snel zichtbaar. SAS Visual Analytics helpt ons daarnaast innovatiever te zijn doordat we informatie eindeloos kunnen combineren en onderzoeken. De visuele weergave zorgt ervoor dat we sneller tot belangrijke inzichten komen en direct hierop kunnen inspelen.”

(PW)

Partners