13-12-2013

HP brengt bedreigde diersoorten in kaart met HAVEn en Vertica technologie

Deel dit bericht

HP werkt samen met Conservation International (CI), een NGO die zich inzet voor de bescherming van de natuur voor de mens—om de nauwkeurigheid en snelheid van data-analyse in de milieuwetenschap drastisch te verbeteren. Dit meldt de IT-leverancier tijdens de HP Discover 2013 conferentie in Barcelona.

Het initiatief, HP Earth Insights, levert analyses en toont nu al, met nieuwe informatie, een significante daling van de gemonitorde diersoorten. Het project dient als een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor milieu- en diersoortenbehoud, waardoor er proactief op potentiële bedreigingen kan worden gereageerd, aldus de twee partners.

HP Earth Insights maakt bij het ecologisch onderzoek gebruik van de big data-technologie van HP. Dit ecologisch onderzoek wordt uitgevoerd in 16 tropische regenwouden over de hele wereld door CI, the Smithsonian Institution en de Wildlife Conservation Society, als onderdeel van het Tropical Ecology Assessment en Monitoring (TEAM) Network.

In tropische regenwouden huizen ongeveer 30 miljoen soorten—de helft van alle planten en dieren op aarde—en genereren 40 procent van al het zuurstof op aarde. Volgens het Verenigde Naties Milieuprogramma, verdwijnt er ieder jaar ongeveer 4,6 miljoen hectare tropisch regenwoud. De data en analyses van HP Earth Insights zullen worden gedeeld met de beheerders van beschermde gebieden om beleid te ontwikkelen omtrent jagen en andere bedreigingen voor het ecosysteem.

De meest recente bevindingen hebben aangetoond dat van de 275 soorten die worden gemonitord, de populatie van 60 soorten—of 22 procent—ofwel significant, dan wel in vergelijking met de uitgangswaarden, afneemt.

Resultaten tonen dat 33 van de 275 gemonitorde soorten—of 12 procent—significant in aantallen zijn gedaald. Het gaat hier onder andere over de Maleise beer uit Maleisië (Pasoh Forest Reserve), de olijfmangabey uit de Republiek Congo, (Nouabalé Ndoke) en de grison uit Ecuador (Yasuni).

De populatie van de westelijke gorilla, die leeft in de Republiek Congo (Nouabalé Ndoke) en op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten staat, volgens nieuwe gegevens waarschijnlijk aan het dalen is met ongeveer 10 procent ten opzichte van de uitgangswaarde van 2009.

De volgende insecteneters waarschijnlijk in aantallen aan het afnemen zijn: de grote haaregel en witsnorpalmroller uit Maleisië (Pasoh Forest Reserve), de zebramangoeste, de viertenige olifantspitsmuis en het gevlekte slurfhondje uit Tanzania (Udzungwa), de noordelijke boommiereneter uit Costa Rica (Volcàn Barva) en de tana uit Indonesië (Bukit Barisan)

Voor dit project heeft HP uit haar HAVEn-portfolio het HP Vertica Analytics Platform ingezet, een software tool om grote hoeveelheden informatie snel en accuraat te beheren en analyseren. Dit platform is gebruikt om The Wildlife Picture Index (WPI) Analytics System te bouwen, met een dashboard waarmee data-gedreven inzichten worden gevisualiseerd.

Door: Witold Kepinski

 

Partners