11-10-2013

De cloud als nieuwe dimensie

Deel dit bericht


Tal van bedrijfsorganisaties worden gegijzeld door hun IT. Ze hebben veel kennis, geld en tijd geïnvesteerd in omvangrijke en complexe systemen die vaak niet meer aan de eisen van de tijd voldoen. Gebruikers klagen steen en been, klanten en managers vragen om flexibele IT met korte time-to-market voor nieuwe producten of diensten. Ze vragen om mobiele toegang tot bedrijfsdata, om simpele, intuïtieve apps en applicaties, en om proeftuinen voor het experimenteren met innovaties.

De bestaande IT-omgeving biedt daar geen antwoord op, of er moet flink worden verbouwd. Dat maakt nieuwe investeringen noodzakelijk, in een toch al vaak verbouwde IT-omgeving. Dat klinkt niet erg aantrekkelijk. Een aanvullend probleem is dat de IT-ers die het systeem hebben gebouwd, beheerd of bediend na verloop van tijd met pensioen gaan, waardoor kennis en ervaring wegsijpelt. Het gevolg: veel directies zitten met de handen in het haar.

“Dat is begrijpelijk, maar niet nodig,” zegt Mark Raben, Director Innovation & Product Strategy bij SAP Nederland. “In het oude IT-denken was er maar één mogelijkheid: on premise, er was immers geen alternatief. Nu is er een nieuwe dimensie: de cloud. Een optie die door elke ondernemer, manager en IT-er heel serieus moet worden afgewogen.”

De cloud democratiseert
“De cloud zorgt voor de democratisering van IT,” stelt Raben. “Het is lange tijd wat elitair geweest om een eigen IT-afdeling te hebben, vanwege de enorme hoeveelheid resources die dat vergt. Voor kleinere bedrijven was het in elk geval niet haalbaar om erover te beschikken. Toch is de problematiek rond IT bij grote en kleine bedrijven precies hetzelfde: elke organisatie heeft veel behoefte aan gestroomlijnde bedrijfsprocessen en actuele informatie om besluitvorming te ondersteunen.”

De cloud kan worden gezien als een virtuele IT-afdeling, een shared service center waarvoor alleen per gebruik betaald wordt. Bovendien heeft een afnemer in de cloud de beschikking over de meest professionele infrastructuren, platforms en applicaties, tegen een fractie van de prijs on premise. Dat maakt het mogelijk om een slimme oplossing tijdelijk te huren om te zien of hij aan de verwachtingen voldoet. Daarna kan een definitief besluit worden genomen - waarbij ook het continueren van de cloudoplossing een alternatief is. Raben: “Veel bedrijven met een eigen IT-afdeling zoeken een uitweg uit de genoemde gijzelingssituatie. De cloud biedt daar kansen toe, door het gemakkelijker en goedkoper te maken om nieuwe toepassingen te implementeren. Door daarbij in te zetten op procesoptimalisatie en onderscheidende diensten te leveren, draagt de cloud wezenlijk bij aan versterking van de concurrentiepositie.”

Innovatie
Nieuwe concepten, zoals Big Data Analytics, worden nog steeds te vaak vanuit het oude IT-denken benaderd. “Er hoeft niet direct te worden geïnvesteerd in een complete Analytics-omgeving,” zegt Raben. “Grote en kleine organisaties kunnen een proeftuin inrichten met diensten uit de cloud en aan de slag gaan zonder hun primaire processen te verstoren. Zo bevordert de cloud innovatie.” Hij vervolgt: “De exacte mogelijkheden van de cloud voor een specifieke organisatie hangen af van factoren zoals de volwassenheid van de IT-omgeving, de wensen en eisen, de doelstellingen en de cultuur. Elke organisatie is aan zichzelf verplicht om cloud-oplossingen op zijn minst te onderzoeken. Kijk of er toegevoegde waarde in zit, of er een business case kan worden gemaakt. Vooral op het gebied van commodity-achtige domeinen, zoals e-mail, kantoorsoftware, VoIP en CRM, en technische domeinen zoals storage en infrastructuur. Er komt meer ruimte om nieuwe dingen te proberen, nieuwe platforms, nieuwe software, nieuwe processen.” Raben kan zich voorstellen dat organisaties daarbij huiverig zijn om hun data of processen buiten de bedrijfsmuren terecht te laten komen. “Maar niemand eist dat. Een hybride of private cloud kan in dat kader de oplossing bij uitstek zijn.”

Hans Lamboo

   

Tags:

Cloud

Partners