02-10-2013

Brandweer blijkt BI dubbel meester

Deel dit bericht


Brandweer Amsterdam-Amstelland ging dinsdag 1 oktober met twee prijzen naar huis na de uitreiking van de BI Awards 2013. Zowel de publieksprijs als de hoogste erkenning van de vakjury gingen naar het korps. Vooral het feit dat gebruik van analysemogelijkheden op de werkvloer is ontstaan, sprak publiek en vaklieden duidelijk aan. 

Zaal drie van filmmuseum Eye in Amsterdam zat helemaal vol bij de achtste keer dat IT-dienstverlener Passionned de verkiezing van de ‘slimste organisatie van Nederland’ hield. Zij luisterden aandachtig naar de inzet van business intelligence door de politie. Frank Smilda, districtschef bij de Nationale Politie Eenheid Noord-Nederland, hield een betoog over de inzet van social media bij de uitoefening van politietaken. Bijvoorbeeld de inzet van crowd sourcing voor het oplossen van misdrijven. “Daar lopen we in Nederland wel voorop”, zei hij. “Niet dat we nu direct kunnen aangeven dat we sneller zaken oplossen, maar door anderen dan rechercheurs erbij te betrekken krijg je invalshoeken en scenario’s waar je zelf niet snel op komt. Dat alleen al is winst, want dat levert nieuwe onderzoekslijnen op.”

De inrichting van het landelijke Real Time Intelligence Center per 1 januari 2014 haalde hij aan als een wapenfeit dat social media integraal onderdeel is geworden van de politietaken. “Het kan natuurlijk nog beter. Eigenlijk vind ik het gebruik van die informatie behoren tot de standaard uitrusting van elke politieman. Net zoals een wapen, een busje pepperspray en handboeien aan zijn koppel hangen, hoort social media daar ook aan te bungelen.”

Veel kan Nederland nog leren van de korpsen in New York en Manchester, vindt hij, als het gaat om digitale infiltratie via bijvoorbeeld Facebook in jeugdbendes. “Maar onze wetgeving is anders; wij kunnen dat niet op die manier doen. Maar ja, wij lopen weer voorop met crowd sourcing en de vrijheid die onze mensen op straat hebben om te twitteren. Dat gaat natuurlijk wel eens fout, maar het brengt de politie wel dichter bij de samenleving.”

Verbanden leggen

Op de werkvloer, zo legde Ricardo Weewer uit, was het idee ontstaan om van al die data eens informatie te maken waarmee de brandweer zijn preventieve taken kan verbeteren. Weewer is strategische adviseur bij Brandweer Amsterdam-Amstelland. “Wij blussen liever geen branden”, zei hij, “wij voorkomen ze liever. Daar moet je informatie voor gebruiken en verspreiden. Zo doen we veel meer aan preventie. Het mooie is dat het geen project is, maar een beweging: door het hele korps heen en van onderaf.” Barry van ’t Padje, eveneens werkzaam bij dit korps, vertelde dat het analytische programma bij de brandweer vele vaders kent. “Het mooie vind ik wel dat we met open data werken, veel met open soruce. Dan kun je eenvoudiger koppelen met andere (open) systemen. Want daar gaat het eigenlijk om; dat we bestanden aan elkaar koppelen om er informatie van te maken.”

Een voorbeeld: de brandweerlieden geven veel voorlichting, hangen brandmelders op. Dan is het handig te weten in welke wijken dat het meest nodig is. Welke wijken het meest brandgevaarlijk zijn. Kwestie van bestanden koppelen. Van ’t Padje vertelde dat ze slimmer willen blussen. “Er zijn nogal wat complexe gebouwen in Amsterdam. Dan wil je tevoren weten hoe ze in elkaar steken en hoe je het beste – mocht dat nodig zijn – een brand kunt bestrijden. Dat brengen we in kaart. Onze mensen gaan op bezoek en vullen de data aan met hun eigen bevindingen en foto’s. Over een jaar weten we van 450.00 gebouwen hoe we die het slimst kunnen blussen.” Een koppeling met bestanden van de zorgsector ziet hij wel zitten. Want dan weet je waar de mensen wonen die zichzelf niet goed kunnen redden; altijd handig om te weten voor een brandweerman.

Kabinetscrisis afgewend

Als het kabinet luistert naar Sjef Leenen, algemeen directeur van GBRD Stadsregio Parkstad Limburg, dan is elke denkbare kabinetscrisis afgewend. Want de Parkstad heeft BI aangewend om uitvoering van de regelgeving te vervolmaken. Bijvoorbeeld door bestanden (UWV, Belastingdienst, Kadaster, en dergelijke) aan elkaar te koppelen die (belasting)fraude aan het licht brengt. “Zo merkten wij ineens dat er een camping bestaat die geen aansluiting op de riolering heeft. Dat is natuurlijk niet zo, maar op die manier wilden ze rioolrechten ontlopen. Of huizen die zogenaamd niet bewoond zijn, terwijl er toch water wordt verbruikt. En al die honden die niet bestaan.”

De oplossing van Parkstad, een samenwerkingsverband van acht gemeenten in Limburg, heeft miljoenen euro’s aan extra inkomsten opgeleverd. “Als onze aanpak landelijk zou worden uitgevoerd, dan haalt het Rijk 4254 miljoen euro extra op.” De vakjury roemde in deze aanpak dat bij Parkstad Limburg de hele organisatie doordesemd is van BI. Evenals het feit dat met open data wordt gewerkt.

De wereldzeeën

In 2004 was Rotterdam nog de grootste haven ter wereld. Nu staat de Koningin van de Maas op nummer tien. En blijkt Duisburg ineens de grootste binnenhaven van de wereld. Waarmee Corné Geerts, CEO van Seacon Logistics, maar gezegd wil hebben dat de vrachtstromen over de wereld de afgelopen jaren heel veel beweging hebben laten zien. “Maar wij willen van bedreigingen kansen maken. Dat kan door al die gegevens uit ERP-systemen om te zetten in informatie.”

Seacon bevaart de wereldzeeën, maar heeft zelf geen enkel schip. “Wij zijn de ketenregisseur”, hield Geerts zijn gehoor voor. En daarin speelt IT de hoofdrol. “Onze klanten krijgen een dashboard waarop ze precies kunnen zien waar hun vracht zich bevindt. Wij gebruiken BI als een thermometer in onze operationele systemen om te zien hoe – in de actualiteit – alles ervoor staat. BI levert Seacon de mogelijkheid de logistieke ketens sneller af te handelen dan vergelijkbare bedrijven.” Niet genoeg om de BI Award 2013 in de wacht te slepen, maar wel genoeg om concurrenten voor te blijven.

Door Teus Molenaar

   

Partners