03-09-2013

ASOIF kiest voor Atos voor ontwikkeling eerste gemeenschappelijke dataplatform voor sport

Deel dit bericht


Atos heeft een strategische overeenkomst gesloten met de Association of Summer Olympic International Federations (ASOIF). Zij wordt hiermee verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijk dataplatform voor de lidorganisaties van ASOIF om wedstrijdresultaten en biografische gegevens van atleten op één locatie en binnen één format te ontsluiten.

Het systeem heeft tot doel data beschikbaar te stellen aan organisatoren van belangrijke sportevenementen, waaronder de Olympische Spelen, met als doelstelling informatiediensten voor de media te optimaliseren. Het is voor het eerst dat een gemeenschappelijk dataplatform op het gebied van sport wordt ontwikkeld.

Als onderdeel van het contract is Atos verantwoordelijk voor het realiseren van de eerste fase van het project ISIS: Internationaal Sport Informatie Systeem. Dit project moet de samenwerking tussen de internationale federaties binnen ASOIF bevorderen, zodat zij het voortouw kunnen nemen bij het toezicht op het verzamelen, de verificatie, distributie en exploitatie van hun sportdata. Een gemeenschappelijk dataplatform waarborgt het leveren van accurate officiële data van hoge kwaliteit die aan de bron zijn gevalideerd. Het platform maakt het daarnaast mogelijk dat deze gegevens worden ontsloten via een ‘universeel’ protocol voor de uitwisseling van data tussen organisatoren van sportevenementen en andere eindgebruikers, waaronder de media en omroepen.

Eén van de eerste mijlpalen voor het ISIS-project is de definitie van een datastandaard die de integratie van een veelvoud van sportdata mogelijk maakt. Dit vormt het fundament van ISIS en stelt elke sportfederatie in staat de eigen data-informatiesystemen te verbeteren en op het niveau te brengen van een gemeenschappelijk protocol voor data-uitwisseling. Elke federatie is zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van IT-systemen die uitwisselbaar zijn met ISIS. Zij worden hierbij ondersteund met de kennis en expertise van het ISIS-projectteam.

Baanbrekend project

“We zijn er trots op dat Atos een plaats in de voorhoede inneemt bij deze belangrijke strategische stap voor de sportwereld. Dit resulteert niet alleen in een veilige en correcte centralisatie van gegevens van atleten op basis van één gemeenschappelijke standaard. Het is ook veel efficiënter en effectiever om data te exporteren naar belangrijke sportevenementen, zoals de Olympische Spelen en andere klanten in de sportindustrie”, benadrukt Yan Noblot, COO van de Unit Major Events van Atos. “Atos richt zich op het aanbieden van hoogwaardige IT-diensten aan de sportsector, in het bijzonder aan sportfederaties. Het feit dat ASOIF met ons in zee gaat tijdens de eerste fase van dit baanbrekende project betekent een belangrijke versterking van onze positie in de sportwereld.”

“We zien er naar uit om tijdens het ISIS-project met Atos samen te werken. Zij heeft een uitstekende reputatie in de internationale sportsector, in het bijzonder in haar hoedanigheid IT-partner van de Olympische Spelen. Atos heeft een diepgaande kennis van de Olympic Data Feed (ODF), die zij op verzoek van het Internationaal Olympisch Comité heeft opgesteld. Op dit moment evalueren we het ODF om te bekijken of het kan worden geïntegreerd met het gemeenschappelijke protocol voor data-uitwisseling binnen ISIS”, zegt Andrew Ryan, Executive Director van ASOIF. “Dit project is van groot belang voor onze lidorganisaties, omdat data steeds belangrijker worden. Met behulp van ISIS zullen we zowel de kwaliteit als kwantiteit van de beschikbare data van alle 28 zomersporten verbeteren en deze voor zakelijke eindgebruikers via één platform ontsluiten.”

 

Partners