CIO’s zijn in de regel vooral veel tijd en geld kwijt aan de uitvoering. Dit gaat ten koste van innovatie, waar minder middelen voor beschikbaar zijn. Effectief inzetten van clouddiensten met behulp van gespecialiseerde leveranciers kan die balans omkeren, waardoor de IT-organisatie vooral tijd besteedt aan innovatie, om daarmee de business een aantoonbaar concurrentievoordeel te geven. Executive-People sprak hierover met Michiel de van der Schueren van het EMEA Centre of Excellence for Cloud & ITS bij Verizon Terremark.
Verizon heeft een ingrijpende transitie doorgemaakt van telecomprovider naar leverancier van communicatiediensten met toegevoegde waarde voor de klanten. De cloud speelt een centrale rol in de oplossingen die het bedrijf heeft ontwikkeld. “Cloud is daadwerkelijk een disruptive technology”, aldus Michiel de van der Schueren van het EMEA Centre of Excellence for Cloud & ITS. “Het stelt ons in staat een klantspecifieke oplossing te bieden die aan de basis wel altijd is opgebouwd uit gestandaardiseerde bouwstenen. Voorheen leverden we alleen maatwerk.” Dit speelt in op de trend dat voor steeds meer organisaties IT een strategische asset is. “Als dat niet het geval is moet je je afvragen hoe lang je nog bestaansrecht hebt. Voor CIO’s zijn met name business agility en de mogelijkheden die het biedt op het gebied van innovatie aantrekkelijk. Dat is waar we met onze business partners over praten.”
Volgens van der Schueren vindt er een vergaande paradigm shift plaats. “We leven in het tijdperk van de economy of speed. Organisaties hebben steeds meer snelheid nodig om het tempo van de innovaties te kunnen volgen. Ze moeten de vraag van de markt volgen, bijhouden wat de concurrentie doet, en bij voorkeur voorop lopen. Re-inventing business is dus de grote uitdaging op dit moment.
Rem op innovatie
Tegelijkertijd bestaat ook binnen organisaties de druk om te veranderen. “De medewerkers stellen ook steeds hogere eisen. De CIO ziet zich dus geconfronteerd met het probleem dat hij al die applicaties en de onderliggende infrastructuur moet leveren in een voortdurend veranderende omgeving. Vroeger kon een organisatie volstaan met het bestellen van een mainframe met een afschrijvingstermijn van tien jaar. Het implementeren van een ERP-oplossing gebeurde ook voor een zes tot tien jaar. Dat kan niet meer, de veranderingen gaan daarvoor te snel.”
Dergelijke investeringen in hard- en software zorgden dus uiteindelijk voor een jarenlange rem op innovatie. “Dat is waar de cloud verandering in kan aanbrengen. De belofte van cloud is meer business agility, versnelling van innovatie en kosteneffectieve schaalbaarheid. Eigenlijk is dit gewoon business-IT alignment. En dat hoef je niet meer allemaal zelf te regelen, dat kun je zelfs beter bij een gespecialiseerde provider onderbrengen. Dat is de paradigm shift waar de CIO mee te maken heeft, en waarmee hij innovatie kan versnellen.”
Deze ontwikkeling heeft grote gevolgen voor de manier waarop de IT-organisatie werkt. “Op dit moment gaat tachtig procent van het budget en de tijd naar de uitvoering, slechts twintig procent wordt gemiddeld besteed aan innovatie. Die percentages moeten worden omgedraaid. En dat kan alleen door die executie uit te besteden of te automatiseren, waardoor je er minder tijd mee kwijt bent, en er minder mensen voor nodig hebt.”
Relevant blijven
“Het inzetten van technologie om te innoveren zorgt ervoor dat de IT-afdeling relevant blijft voor het bedrijf. Zo creëer je waarde als CIO, en doe je meer dan alleen leveren wat wordt gevraagd. De cloud zorgt dus voor versnelling van innovatie in de IT stack en biedt tegelijk Economies of Scale. Dat is waar wij een rol kunnen spelen met Infrastructure-asa- Service. Want Economies of Scale is bij uitstek wat je als bedrijf zou moeten uitbesteden. Je hebt over het algemeen de schaal niet zelf in huis. De CIO wordt dan een regisseur die intern het werk met een veel kleiner team aan kan.”
Daarbij bestaat er een duidelijk onderscheid tussen competitive applications en commodity applications. “Het zijn de competitive applications waarmee je dingen kunt doen die je onderscheiden van de concurrent. Dat is niet het geval bij commodity applications. Het is lastig om je te onderscheiden met een boekhoudpakket. Ook mogen de applicaties die niet mission critical zijn er een keer uit liggen, maar de mission critical applicaties moeten het altijd doen. Zelfs als ze korte tijd niet beschikbaar zijn bedreigt dat het voortbestaan van het bedrijf.”
Ook hierin biedt de cloud ongekende mogelijkheden, zoals Verizon Terremark zelf ook heeft gemerkt. “We hadden problemen met ons oude CRM-systeem, en hebben uiteindelijk besloten daarmee te stoppen, en over te gaan op de cloud oplossing van Salesforce.com. Binnen drie 3 maanden hebben we, als bedrijf met meer dan 180.000 medewerkers, die migratie geregeld. Een aantal jaar geleden zou dat toch ondenkbaar zijn geweest. Het enige wat je nu hoeft te doen is het overbrengen van de data, met de CIO in de rol van de orchestrator.”
Cloud enabled data centers
Voor andere organisaties speelt Verizon Terremark hierop in met zijn cloud enabled data centers. “Daar hebben we er aantal van over de hele wereld, zodat onze klanten daadwerkelijk in staat zijn om precies die diensten te kiezen die ze nodig hebben. Ik kom steeds meer partijen tegen die hiernaar vragen, omdat ze weten dat ze de business moeten versnellen. En daarmee kunnen wij ze helpen.”
Want ook al weten organisaties wat er moet gebeuren, de praktische uitvoering is vaak een drempel. “De aarzeling die we tegenkomen kun je best beschrijven door het applicatielandschap te vergelijken met het spelletje Mikado. Bij ieder stokje dat je aanraakt gaan drie andere stokjes rollen. Dat is ook wat er met het oude applicatielandschap van bedrijven aan de hand is. Ze durven er niet meer aan te komen. Soms weten ze niet eens wie de gebruikers zijn van die applicatie, dus durven ze het niet uit te zetten. Dat zouden ze overigens best kunnen proberen, want als er niemand klaagt hoef je de applicatie niet meer aan te zetten.”
Het is dus belangrijk om stappen te nemen het applicatielandschap te ontwarren. “Want dan ben je opeens veel beter in staat om keuzes te maken en weloverwogen beslissingen te nemen, èn innovatie uit te voeren.” De eerste business cases zijn ondertussen bekend. Een internationaal chemie-bedrijf was in staat om zo de uitgaven aan IT terug te dringen van 1,3 procent naar 0,3 procent van de omzet. “Dat is een reductie van 75 procent, ook in absolute bedragen een enorme besparing voor een bedrijf dat vele miljoenen dollars omzet. Dit is een duidelijke case waarin de potentie van cloud wordt aangetoond, want ze besparen niet alleen intern, ze hebben ook een duidelijk concurrentievoordeel omdat ze veel minder aan IT-uitgeven dan hun peers. Daarmee versnellen ze weer hun innovatie.
8 en 9 januari 2025 Organisaties hebben behoefte aan data science, selfservice BI, embedded BI, edge analytics en klantgedreven BI. Vaak is het dan ook tijd voor een nieuwe, toekomstbestendige data-architectuur. Dit tweedaagse seminar geeft antwoord ...
2 april 2025 Schrijf in voor al weer de twaalfde editie van ons jaarlijkse congres met wederom een ijzersterke sprekers line-up. Op deze editie behandelen wij belangrijke thema’s als Moderne Cloud Data Architecturen, Datawarehouse Design met Ge...
3 april 2025 (halve dag)Praktische workshop met Alec Sharp [Halve dag] Deze workshop door Alec Sharp introduceert conceptmodellering vanuit een non-technisch perspectief. Alec geeft tips en richtlijnen voor de analist, en verkent datamodellering op c...
3 april 2025 Deze workshop met Winfried Etzel behandelt de centrale pijler van Data Mesh: Federated Data Governance. Hoe zorg je voor een goede balans tussen autonomie en centrale regie? Praktische workshop van een halve dag op 3 april in Utre...
3 april 2025 In de snel veranderende wereld van vandaag is het effectief benutten en beheren van gegevens een kritieke succesfactor voor organisaties. Deze cursus biedt een fundamenteel begrip van Master Data Management (MDM) en de centrale ro...
7 t/m 9 april 2025Praktische workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over het modelleren met Entity-Relationship vanuit business perspectief. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikbare richt...
10, 11 en 14 april 2025Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over herkennen, beschrijven en ontwerpen van business processen. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikba...
15 april 2025 Praktische workshop Datavisualisatie - Dashboards en Data Storytelling. Hoe gaat u van data naar inzicht? En hoe gaat u om met grote hoeveelheden data, de noodzaak van storytelling en data science? Lex Pierik behandelt de stromingen in ...
Deel dit bericht