18-06-2013

Euramax: 'Meer grip op toekomst met SAS Visual Analytics'

Deel dit bericht


Euramax Coated Products, internationaal specialist op het gebied van bandgelakt aluminium (coil coating), vergroot zijn operational excellence en innovatievermogen met SAS Visual Analytics. Euramax werkt volgens de principes van lean manufacturing en zet SAS Visual Analytics in voor de operationele rapportages met betrekking tot kwaliteit, materiaal en financials.

Het kunnen maken van goede inschattingen van toekomstige ontwikkelingen is voor een belangrijk deel bepalend voor het succes van Euramax. En het liefst gaat het management nog verder en geeft de toekomst mede vorm. Een mooi voorbeeld van deze visie is de buitengewone prestatie van 's werelds grootste pre-coated aluminium dak van Ferrari World Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. De enorme rode, logovormige structuur oogt bijna als een futuristisch schip dat sierlijk is geland in de woestijn.

Een ander voorbeeld van die toekomstgerichtheid is het commitment aan business analytics en data-exploratie. "Het verkennen en analyseren van gegevens helpt zowel onze analisten als onze beleidsmakers bij het volgen van de dynamiek van onze industrie", zegt Peter Wijers, Business Support Manager bij Euramax. "We streven voortdurend naar het verbeteren van onze processen en zoeken daarom naar alle mogelijke oorzaken van afwijkingen ten opzichte van de verwachte resultaten."

"Het vertrouwen in de kwaliteit van onze data leidt tot snellere en betere beslissingen. SAS Visual Analytics geeft Euramax dat vertrouwen. De volledigheid en de snelheid van informatie van SAS Visual Analytics, in combinatie met de intuïtieve interface, stelt onze analisten in staat om antwoorden op al hun vragen te krijgen", zegt Wijers.

Dynamisch verkennen

Euramax Coated Products is een premium 'coil coater' in Europa, het Midden-Oosten en Azië. De drie coil-coating lijnen produceren pre-coated aluminium en staal voor toepassingen in architectuur, transport en corporate identity design. Euramax pre-coated metalen zijn te vinden in alle soorten producten, van gevels van gebouwen tot en met populaire huishoudelijke apparaten. Euramax koos visual analytics om te kunnen beschikken over dynamische rapportages en analysemogelijkheden en om dieper en breder onderzoek mogelijk te maken. Ook wilde het de inzichten en informatie mobiel beschikbaar hebben om gegevens mee te kunnen nemen op locatie en makkelijker te delen met klanten.

"We willen onze gegevens op elk gewenst moment beschikbaar hebben om waar dan ook sneller inzicht te krijgen en betere beslissingen te nemen", zegt Wijers. "Daarnaast willen we in staat zijn gegevens te presenteren op verschillende, makkelijk te begrijpen, manieren." Euramax gebruikt SAS Visual Analytics nu in meerdere landen voor een heldere financiële verslaggeving, om de productie te verbeteren en onderzoek te verbreden.

Drilling Down

"Het meest voorkomende probleem met statische rapportering", zegt Wijers, "is dat je afwijkingen in het eindresultaat ziet, waarvan je de oorzaak niet kent. Dit wil je verder kunnen onderzoeken. Verzoeken van analisten om gedetailleerdere informatie kosten weer extra tijd. Over het algemeen geldt dat hoe gedetailleerder de resultaten zijn, hoe meer vragen er opkomen en hoe meer je zelf in de data wilt kunnen exploreren."

"Vaak is de intuïtie van een analist goed, maar heeft hij niet de middelen om dit even snel te verifiëren", zegt hij. "Met de rapportage-tools van SAS Visual Analytics kunnen gebruikers snel en eenvoudig filters toevoegen of inzoomen op een meer gedetailleerd niveau van informatie. Soms blijken die buikgevoelens niet correct te zijn en ook dan is SAS Visual Analytics een uitkomst."

Euramax maakt gebruik van Lean Six Sigma teams om problemen in processen te analyseren en op een gestructureerde manier op te lossen. Dit werkt goed maar toch blijkt regelmatig dat verwachtingen en vermoedens niet bewezen kunnen worden. "Vasthouden aan het buikgevoel kan werknemers hinderen in hun zoektocht naar verbetering", zegt Wijers. "Met Visual Analytics worden uitschieters en soms onverwachte correlaties zichtbaar en kunnen we ons concentreren op de werkelijke oorzaken."

Tablets

De beschikbaarheid van SAS Visual Analytics op onder andere tablets, is voor Euramax ook een belangrijke factor. Veel medewerkers reizen de wereld rond en hebben behoefte aan informatie op hun tablets, ook daar waar internet niet beschikbaar is. "Met SAS Visual Analytics, worden de gegevens achter de rapportages opgeslagen, zodat toegang tot diepgaand inzicht altijd en overal verzekerd is", zegt Wijers. Rapporten zijn ontworpen voor het individuele gebruikersniveau, zodat Euramax een veilige toegangsstructuur kan opzetten. "Onze mensen hebben nu wat ze nodig hebben, overal en altijd", zegt hij.

Wijers ziet in visual analytics een grote kans om nieuwe mogelijkheden op het gebied van efficiëntie en innovatie te verkennen en vragen te beantwoorden die voorheen niet eens konden worden gesteld. "Het is bekend dat naar mate het analisten meer tijd kost om resultaten te produceren en te presenteren, het management minder geneigd is om hen alternatieve benaderingen en scenario's te laten doorrekenen. Zodra de gegevens eenmaal in SAS Visual Analytics staan, zijn analisten niet meer nodig. Met die mate van vrijheid en flexibiliteit kunnen kwalitatief betere antwoorden veel sneller worden gevonden.

"De kracht en het gebruiksgemak van visual analytics helpt onze medewerkers gegevens veel efficiënter te analyseren. Nu alle rapportages gebaseerd zijn op gedetailleerde en complete gegevens, is het veel eenvoudiger een rapport te bewerken en te zoeken naar oorzaken van afwijkingen. Zodra gebruikers de kracht van SAS Visual Analytics zien, zijn ze veel meer gemotiveerd om de gegevens verder te verkennen en op zoek te gaan naar achterliggende nieuwe inzichten."

  

Partners