14-06-2013

Staatssecretaris Dekker stelt nationale supercomputer in gebruik

Deel dit bericht


Staatssecretaris Dekker (OCW) heeft officieel Cartesius in gebruik gesteld; de nieuwe nationale supercomputer bij SURFsara. Op Science Park Amsterdam geeft de staatssecretaris symbolisch een van de eerste rekenopdrachten aan het systeem. Cartesius is de snelste supercomputer van Nederland en kan op termijn meer dan één biljard berekeningen per seconde (1 Petaflop/s) uitvoeren. Dat is tot 100.000 keer sneller dan een gemiddelde pc. Doordat onderzoekers in de wetenschap en het bedrijfsleven met steeds grotere en complexere modellen en gegevensbestanden werken, is meer en veel computercapaciteit nodig. Onderzoekers gaan Cartesius inzetten voor onder meer schone energie, klimaatonderzoek, watermanagement, product- en procesoptimalisatie, het beperken van geluidshinder en het verbeteren van medische behandelingen. De supercomputer levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het behoud van de koploperspositie van Nederland op het gebied van toonaangevend onderzoek en biedt bedrijven de kans hun concurrentiepositie te verstevigen.

Staatssecretaris Dekker: "Cartesius stelt onze wetenschappers in staat om tot belangrijke nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen, en misschien wel doorbraken te forceren. Maar dat niet alleen: bedrijven staan te popelen om die doorbraken te transformeren tot innovaties die voor miljoenen omzet kunnen zorgen. De nieuwe supercomputer is dan ook van groot belang voor onze kenniseconomie."

Ter gelegenheid van de ingebruikname van Cartesius organiseert SURFsara op vrijdag 14 juni 2013 een symposium dat in het teken staat van 'Computing of the Future'. In de ochtend ligt de nadruk op wetenschappelijk onderzoek en hoe Cartesius kan bijdragen aan het verkrijgen van snelle en nieuwe onderzoeksresultaten. Leverancier van de nationale supercomputer is Bull Nederland. Jean-Marc Denis, International Business Development Director van het moederbedrijf van Bull in Frankrijk, geeft een toelichting op de specificaties en de duurzame aspecten van het systeem. Aan de hand daarvan licht hij de verschillende fasen van opbouw toe.

Directeur Anwar Osseyran, SURFsara: "We hebben met Cartesius bewust gekozen voor een on-demand-strategie. Door het systeem gefaseerd met de behoeften van onderzoekers mee te laten groeien, kunnen wij kosteneffectief capaciteit aanbieden. Met de nieuwe generatie Intel Xeon-chips gecombineerd met de allernieuwste warmwaterkoeltechnologie van Bull, beschikken we niet alleen over de krachtigste, maar ook over een van de groenste computersystemen in Nederland. Samen met onze technologie- en businesspartners werken we aan de versterking van de concurrentiepositie van Nederland in zowel de wetenschap als het bedrijfsleven."

In het middagprogramma staat dan ook de technology transfer tussen wetenschap en bedrijfsleven centraal. Gastsprekers uit binnen- en buitenland presenteren hun toekomstvisie met als focus het belang van high performance computing (HPC) en onderlinge samenwerking. Zo bespreekt Lucas van Grinsven, Head of Communications en Community Relations bij ASML, hoe Nederlandse technologie een hoeksteen vormt voor De Wet van Moore en zo supercomputing mogelijk maakt. Dr. Stephen Wheat, General Manager van de High Performance Computing Division bij Intel, gaat in op de betekenis van Big Data en het potentieel van 'Internet of Things'. Ook schenkt hij aandacht aan de centrale rol van Intel op het gebied van innovatie in HPC.

De investering in de nieuwe nationale supercomputer wordt mogelijk gemaakt door SURF met bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.

Tags:

Cloud

Partners