12-06-2013

Reportage: Digitalisering, cloud en big data, visie op 2020

Deel dit bericht


Onlangs heeft LEWIS in het Amstel een event georganiseerd, met als thema 'Wat betekent IT voor de werkomgeving in 2020?' Hier hebben zij met diverse partijen van gedachten gewisseld over trends als digitalisering, cloud en Big Data. De deelnemers waren salesforce.com, TIE Kinetix, Symantec en Hitachi Data Systems.

Digitalisering en de cloud

De eerste stelling die aan de bedrijven werd voorgelegd, luidt: In 2020 staat 90% van alle beschikbare informatie in de cloud. Carl Maas, Regional Vice President bij salesforce.com: ‘Ik kan me volledig vinden in deze stelling. Salesforce.com slaat alle informatie digitaal op, bij ons is het dus nu al 100%. Dit geldt zowel voor de informatie van onze eigen medewerkers als voor alle informatie die wij voor onze klanten beheren’. Timo de Geest, European Marketing Manager bij TIE Kinetix reageert: ‘Wij zijn onlangs verhuisd als bedrijf en onze medewerkers hebben geen laatje meer gekregen in de bureaus om documenten te bewaren. Waarom zou je ook blijven printen als je alles digitaal op kunt slaan? Daarnaast kun je digitaal alles veel beter organiseren, bij ons bijvoorbeeld is de meest efficiënte manier om dit per klant te doen’. Rob Hilterman, CTO bij Hitachi Data Systems: ‘Wij hebben net de helft van onze kantoorkasten aan het personeel geschonken. Ook wij geloven in digitalisering van documenten. De toekomst ligt in de elektronische vindbaarheid en de samenhang van data uit verschillende informatiebronnen. Daar ligt ook de uitdaging. We zien dat de hoeveelheden en soorten data alleen maar toeneemt’.

Rob Hilterman: ‘Het woord ‘cloud’ kennen we in 2020 niet meer’. Carl Maas voegt toe: ‘10 jaar geleden sprak iedereen over ‘digital’, tegenwoordig is alles ‘digital’, dus zeggen we dat niet meer. Nu hebben we het over ‘social’, maar straks is alles ‘social’ en vervalt de toevoeging. De adoptie van nieuwe technologieën gaat steeds sneller. Net als Rob ben ik van mening dat we in het jaar 2020 niet meer spreken over ‘cloud’, dit is tegen die tijd gemeengoed geworden’. Erik van Veen: ‘Dat geloof ik zeker, maar wat Symantec zich met name afvraagt, is hoe we alle data gaan beveiligen? De komende jaren wordt het voor een hacker steeds interessanter om data te hacken. De technologie om dit te voorkomen is er al, we lopen op het moment gewoon weg voor onze verantwoordelijkheden. Ik zou willen dat Minister Opstelten regelgeving maakt op dit gebied waar we ons simpelweg aan moeten houden.’ Carl Maas: ‘Generaties zijn hierin bepalend: of je nu een medewerker van 30 bent of iemand van 65 die in de Raad van Commissarissen zit; dat is een wereld van verschil in de beleving van informatiebeveiliging’.

Big data staat nog in de kinderschoenen

Dan het onderwerp ‘big data’, al tijden een veelbesproken onderwerp in de media. Rob Hilterman: ‘Big data staat nog in de kinderschoenen’. Erik van Veen valt hem bij: ‘De algoritmen die je nodig hebt om goede informatie te onttrekken aan big data zijn heel schaars’. Rob Hilterman: ‘Dat wordt echt steeds simpeler. Al kunnen we als Nederland nog steeds de boot op het gebied van big data heel makkelijk missen. Je ziet dat grote bedrijven op dit moment kleinere bedrijven overnemen vanwege hun creativiteit en innovativiteit. Met applicaties kun je straks toegevoegde waarde gaan bieden’. Erik van Veen: ‘Innovatie is alles. Het is gewoon heel moeilijk te voorspellen hoe de situatie in 2020 zal zijn’. Rob Hilterman: ‘Veel data bewaren is ‘an sich’ niet zo moeilijk. De kunst is om te bepalen wat we er mee gaan doen’. Erik van Veen: ‘Bij Symantec is het credo: ‘delete with confidence’, dus met andere woorden: ‘gooi weg wat je niet nodig hebt’. Rob Hilterman: ‘Data die nu niet relevant is, kan dit over 10 jaar wel zijn. Omdat data ongestructureerd is, weet je niet wat je weggooit. Je moet daarom inzicht hebben in de data die je hebt. Er ligt een grote uitdaging in het structureren van data en hier waarde aan toedichten. En ook dit alles zal zich volledig af gaan spelen in de cloud’.

  

Tags:

Cloud

Partners