17-08-2012

Analyse: SAP blijft grootste speler BI-markt

Deel dit bericht


De markt voor Business Intelligence (BI) is langzaam aan het veranderen. Wel blijft, net als in april 2011, SAP de grootste speler in de markt. In de zomer van 2012 wordt door 13 procent van de geïnterviewde bedrijven een BI-oplossing van SAP gebruikt. Dat kan een BI-functionaliteit zijn die een onderdeel vormt van de geïntegreerde SAP ERP-omgeving, maar in de meeste gevallen betreft het een Business Objects oplossing. In figuur 1 is met ‘terugwerkende kracht’ Business Objects geïntegreerd in de cijfers van SAP. Dat geldt eveneens voor de cijfers over IBM, waarin Cognos is meegenomen, en Oracle, waarin Hyperion is opgenomen. Dit zijn de huidige nummers twee en drie, met respectievelijk een gebruikersgroep die een kleine 11 procent van de bedrijfsvestigingen omvat en een gebruikersgroep van ruim 2 procent van de bedrijfsvestigingen. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile. Computer Profile voerde voor deze analyse circa 6.000 gesprekken met IT-verantwoordelijken van Nederlandse commerciële en publieke instellingen met 50 of meer medewerkers

Duidelijk verschil installed base per marktsegment

Ieder marktsegment heeft zo zijn eigen voorkeur voor een BI-oplossing. In het Nederlands publieke domein is IBM de meest voorkomende BI-oplossing. Meer dan de helft van de gebruikte BI-oplossingen bij overheids-, onderwijs- en zorginstellingen betreft een IBM-installatie. SAP is in het publieke domein goed voor ruim een kwart van de installaties. Bij bedrijfsvestigingen die een onderdeel vormen van een multinational of een Fortune 500 organisatie is dat juist andersom. Hier vormt SAP bijna 60 procent van de installaties en is IBM goed voor bijna een kwart van de BI-oplossingen. Segmenten die wel overeenkomen, zijn National Enterprises en Medium Sized Businesses, respectievelijk organisaties met 250 tot 2500 medewerkers en 50 tot 250 medewerkers. Deze segmenten maken relatief vaak gebruik van Qliktech, van maatwerkoplossingen (zowel intern als extern ontwikkeld) en van diverse overige BI-oplossingen.

Steeds meer individuele zakelijke gebruikers

Naast de centrale BI-oplossingen, die in gebruik zijn bij de grotere organisaties, richten de leveranciers zich ook steeds meer op de individuele zakelijke gebruiker, die zelf snel een aantal inzichten wil kunnen creëren in de voor hem relevante bedrijfsinformatie. Wellicht is dat één van de factoren waardoor het gebruik van BI-oplossingen zich blijft uitbreiden over een toenemend aantal bedrijfsvestigingen. Zo ligt de huidige penetratie BI-software bij Nederlandse bedrijfsvestigingen op 30 procent. De afgelopen vier jaar liet telkens een kleine groei zien in dit percentage. Uitzondering op deze regel lijkt de onderwijssector te zijn. In dit segment is het gebruik van BI-oplossingen vanaf 2009 vrijwel gelijk gebleven.

Partners