26-01-2024

SAS erkend voor geavanceerde AI en ML in besluitvorming bij financiële criminaliteit

Deel dit bericht

Chartis Research heeft AI- en analyticsspecialist SAS uitgeroepen tot Category Leader in haar AML Transaction Monitoring Solutions, 2023: Market and Vendor Landscape. Chartis Research is leverancier van onderzoek naar en analyse van de wereldwijde markt voor risicotechnologie.

Van de 25 aanbieders van oplossingen voor het monitoren van transacties voor witwaspraktijken (AML) die door Chartis zijn geëvalueerd, behaalde SAS de meeste "best-in-class capaciteiten" in drie categorieën: analytische modellering, kwaliteit en validatie van modellen en workflowautomatisering. SAS scoorde ook hoog in modellering van risicotypologieën en data- en systeemintegraties.

"Hoewel dit Chartis' allereerste evaluatie van AML-transactiemonitoringoplossingen is, gaat SAS' expertise op dit gebied meer dan twintig jaar terug", zegt Nick Vitchev, Research Director of Financial Crime and Fraud Markets bij Chartis. "Van G-SIB's [wereldwijd systeemrelevante banken] tot kleine en middelgrote financiële instellingen: de cloud-native, taalagnostische oplossingen van SAS kunnen worden geconfigureerd om hen te helpen het spectrum van verschuivende risico's op fraude, witwassen en financiering van terrorisme het hoofd te bieden."

Deze erkenning volgt op de recente benoeming van SAS als categorieleider in de eerste beoordeling van FRAML-oplossingen door Chartis, een andere overwinning na de stijging naar nummer 2 in de Chartis RiskTech100.
De leveranciersanalyse van Chartis benadrukte verschillende gebieden die bijzonder sterk zijn voor de antiwitwasoplossingen van SAS, waaronder: real-time precisie tot op de milliseconde; controle in overeenstemming met strenge wettelijke normen; uitzonderlijke algoritmen om resultaten te versnellen.

SAS Viya met AI-ondersteuning
"De nadruk op complexe typologieën heeft ervoor gezorgd dat op regels gebaseerde systemen voor het monitoren van transacties ontoereikend zijn voor de huidige bedreigingen van financiële misdrijven en de steeds veranderende wettelijke verplichtingen", zegt David Stewart, directeur Financial Crimes and Compliance bij SAS. "De AI- en machine learning-gedreven oplossingen van SAS helpen financiële instellingen en niet-bancaire financiële ondernemingen hun AML-mogelijkheden te moderniseren om handmatige processen te automatiseren, event-detectie en scoring te versnellen en besluitvormings- en onderzoeksprocessen te stroomlijnen"

"Meer in het algemeen stelt de modulaire aanpak van SAS bedrijven in staat om oplossingen voor het hele risicobeheerspectrum in te zetten op één platform, SAS Viya met AI-ondersteuning. Dit biedt hen aanzienlijke mogelijkheden om de efficiëntie en effectiviteit in de hele onderneming te verhogen, terwijl ze zich proactief voorbereiden op de convergentie van kernsystemen", aldus Stewart.

Partners