02-12-2022

AWS biedt DataZone in preview

Deel dit bericht

AWS heeft Amazon DataZone aangekondigd, een nieuwe datamanagementdienst die is ontworpen om klanten te helpen bij het catalogiseren, ontdekken, delen en beheren van data, ongeacht waar deze zich bevinden.

Volgens CEO Adam Selipsky is er een probleem bij het beheer van grote volumes data. "Het instellen van de juiste governance, waarmee je controle en toegang in balans brengt, geeft mensen binnen de organisatie vertrouwen. Maar het implementeren van data governance in een organisatie is ingewikkeld. Je hebt gebruikers met allerlei verschillende use cases, en allerlei soorten data verspreid over meerdere afdelingen, diensten, databases, applicaties van derden en meer."

DataZone pakt deze uitdaging aan door beheerders en data stewards in staat te stellen de toegang tot gegevens te beheren en te regelen. Het aanbod, dat momenteel in preview is, moet data engineers, data scientists, data analisten, product managers en zakelijke gebruikers helpen toegang te krijgen tot de data die ze nodig hebben om hun werk te doen. Het werkt met klantgegevens in de AWS-cloud, on-premise systemen en bronnen van derden.

De dienst biedt een webportaal waar dataproducenten DataZone-catalogs kunnen aanmaken die de taxonomie van de data definiëren, of de zakelijke woordenlijst ervan. Gebruikers kunnen verschillende taxonomieën aanmaken voor verschillende bedrijfsonderdelen. Machine learning wordt gebruikt om voor elk stuk data de juiste metadata in de catalogus in te vullen, en gebruikers kunnen ook hun eigen labels en beschrijvingen toevoegen.

AQS wil met de dataprojecten in DataZone helpen om de gebruikers, data en analysetools, zoals Redshift, Athena of QuickSight bij elkaar te brengen. Er zijn API's beschikbaar waarmee gebruikers tools van derden, zoals Snowflake en Tableau, kunnen inzetten.

Partners