05-07-2022

SAS neemt Kamakura over om innovatie in risk-technologie te versnellen

Deel dit bericht

SAS heeft het in Honolulu gevestigde Kamakura Corporation overgenomen. Het particuliere Kamakura biedt gespecialiseerde software, data en advies die financiële organisaties waaronder banken, verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders en pensioenfondsen helpt bij het beheren van een verscheidenheid aan financiële risico's.

De investeringsbeslissing van SAS komt op het moment dat het optimisme na de pandemie wordt overschaduwd door oorlog, verstoring van de toeleveringsketen en het einde van veel  financiële en sociale COVID-steunmaatregelen. Stijgende inflatie en angst over een recessie versterken de turbulentie in de markt. Een tijd voor grote en kleine financiële dienstverleners om het liquiditeitsrisico en andere risico's in hun portefeuilles onder de loep te nemen. Met de overname van Kamakura zal SAS een ongeëvenaard portfolio van geïntegreerde risico-oplossingen aanbieden -  met name op het gebied van Asset & Liability Management (ALM) - en aanvullende onderdelen van de financiële dienstverlening ondersteunen.

Unieke visie
Kamakura staat bekend om een baanbrekende visie en kwantitatieve nauwkeurigheid. Het bedrijf is al meer dan drie decennia gespecialiseerd in software en risicobeheergegevens voor de bank- en verzekeringssector. Dit wordt momenteel aangeboden via twee oplossingen:
• Kamakura Risk Manager (KRM), een van de meest geavanceerde, volledig geïntegreerde risicomanagementsystemen voor ALM op de markt. De software biedt waardebepaling op transactieniveau, simulatie, stresstests en cashflow-analyse.
• Kamakura Risk Information Services (KRIS). Deze cloudgebaseerde software as a service (SaaS) is een abonnementsdienst die gegevens over kredietrisico’s en analyses verstrekt die bedrijven en landen helpen renteverschillen te voorspellen en de kans op wanbetaling te bepalen op basis van bedrijfseigen modellen.

Door de overname worden deze oplossingen samen met Kamakura's executive managementteam, leidinggevenden, werknemers en contractanten opgenomen in het SAS portfolio. Een opmerkelijke verzameling van gespecialiseerde expertise op het gebied van kredietrisciso’s. In de huidige markt zou het  jaren kosten om deze kennis en expertise bij elkaar te brengen.

Twee kanten van dezelfde medaille
Kamakura verkoos SAS boven andere potentiële overnamekandidaten vanwege de gelijkenissen van beide bedrijven op het gebied van de datagedrevenheid, de onderzoeksgerichte cultuur en wederzijdse focus op modeling en analytics, aldus  Don van Deventer, voorzitter en CEO van Kamakura, die het bedrijf in 1990 oprichtte. SAS en Kamakura delen dezelfde filosofie, nameiljk dat het succesvol beheren van financiële risico's en tegelijk het rendement optimaliseren en voldoen aan de wettelijke vereisten een aantal voorwaarden vraagt zoals  toonaangevend onderzoek, solide analytics, volledig geïntegreerde applicaties, en een feilloze uitvoering en kwantificeerbare resultaten.

Tags:

Analytics

Company:

SAS

Partners