16-05-2022

SAS en Cosmo Tech ondersteunen supply chains met combinatie analytics en digital twin-simulatie

Deel dit bericht

Bedrijven blijven last houden van verstoringen in de wereldwijde supply chains. Om die reden zijn SAS en Cosmo Tech, ontwikkelaar van complexe simulatie- en digital twin supply chain technologie, een samenwerking gestart. Het doel is bedrijven te helpen om data en technologie op strategische wijze in te zetten zodat ze meer concurrentievoordeel behalen.

De twee bedrijven gaan hun gezamenlijke expertise inzetten om een hybride Artificial Intelligence-gestuurde digital twin-oplossing te ontwikkelen, die de vraagplanning en -prognoses met de productie- en voorraadplanning integreert. Op die manier proberen zij de veerkracht van supply chains te vergroten. “De beste manier om op onverwachte gebeurtenissen te reageren is door er tijdig op te anticiperen. En de beste manier om dat te doen is door potentiële reacties op gebeurtenissen vooraf te modelleren”, zegt Brian Kilcourse, managing partner bij Retail Systems Research. “Dat kan door geavanceerde analytics-technologie met digital twins te combineren.”

Meer veerkracht voor kwetsbare supply chains
Mensen staan nauwelijks stil bij de complexe wereldwijde processen die horen bij de productie van alledaagse goederen. Producenten moeten de juiste stroom van leveranciers, grondstoffen en gespecialiseerde processen in lijn brengen met onvoorziene verschuivingen in de consumentenvraag. Of het nu gaat om de productie van autobanden met Kevlar voor vrachtwagens in de alpen of de levering van zakken chips met zeezout en azijn aan een distributiecentrum in Rotterdam, fabrikanten moeten rekening houden met oneindig veel variabelen. Met al deze variabelen is het onmogelijk om alleen op spreadsheets te vertrouwen om winstgevend te blijven. Dat is waar analytics en digital twins uitkomst bieden. Deze technologieën kunnen zorgen voor vergaande verbeteringen in het beheer van de toeleveringsketen.

Intelligent Planning Suite
“Voor supply chain managers is het lastig om de impact van een beslissing, een verstoring of een onverwachte gebeurtenis voor de hele organisatie te voorspellen,", zegt Hugues de Bantel, medeoprichter en CEO van Cosmo Tech. “De gecombineerde technologieën van SAS en Cosmo Tech stellen bedrijven niet alleen in staat in real-time te zien hoe ze presteren, maar ook hoe ze zullen presteren, zelfs in situaties die ze nog nooit hebben meegemaakt."

De gezamenlijke oplossing van SAS en Cosmo Tech zal onder meer antwoord bieden op de volgende zakelijke vraagstukken:
• Het op peil houden van de productiekwaliteit en het terugdringen van verspilling.
• Het opvangen van veranderingen in de vraag en het minimaliseren van omzetverlies.
• Optimaal gebruikmaken van de beschikbare middelen.
• Grip houden op kosten en marges.
• Het anticiperen op risico’s en omgaan met verstoringen in de toeleveringsketen.

De gezamenlijke oplossing van SAS en Cosmo Tech is gebaseerd op de SAS Intelligent Planning Suite die op het SAS Viya-platform en het Cosmo Tech 360 Simulation Platform draait. De nieuwe oplossing biedt organisaties meer flexibiliteit door het analyseren van data die wordt gegenereerd door IoT-apparatuur zoals RFID-tags, productielijnen en voertuigtelematica. SAS en Cosmo Tech zullen zich in eerste instantie richten op supply chains van productiebedrijven, fabrikanten van consumentengoederen en retailers. Simulaties op basis van digital twins kunnen echter ook voordelen bieden voor bedrijven in diverse andere sectoren, zoals de gezondheidszorg en financiële dienstverlening.

Meer tijd voor strategische werkzaamheden
Volgens Dan Mitchell, global director Retail & CPG bij SAS, laat de coronacrisis zien hoe kwetsbaar supply chains in werkelijkheid zijn, ondanks alle optimalisatie- en consolidatieslagen van bedrijven. “Als we terugkijken op de laatste paar jaar zien we dat allerlei zaken die we voorheen als inefficiënt zagen - zoals meerdere distributiecentra, expediteurs en routes - in werkelijkheid investeringen in het aanpassingsvermogen waren”, zegt Mitchell. “De meeste fabrikanten van consumentengoederen beschikken over slechts een handvol bedrijfsanalisten en planners voor het opstellen van ontelbare prognoses. De inzet van intelligente automatisering, machine learning en digital twins stelt bedrijven in staat om complexe processen te automatiseren. Analisten houden op die manier meer tijd over voor strategische werkzaamheden.”

Meer informatie over de samenwerking tussen SAS en Cosmo Tech.

Partners