12-05-2022

The Batting Lab leert kinderen spelenderwijs waarde van data en analytics

Deel dit bericht

SAS heeft de The Batting Lab ontwikkeld, een nieuw onderwijsprogramma dat honkbal en software combineert met uiterst geavanceerde technologie. Een interactieve belevenis die gebruikmaakt van artificial intelligence, computer vision en Internet of Things om kinderen te helpen hun honkbal- en softbal-slagtechniek te verbeteren en hun vertrouwen in het gebruik van data en analytics te vergroten, een fundamenteel element van datageletterdheid.

The Batting Lab maakt gebruik van data science voor een sportactiviteit om kinderen te helpen effectiever gebruik te maken van statistiek. Het maakt data en analytics toegankelijker, relevanter en leuker. Door hun datavaardigheden op deze manier te bevorderen, kunnen jongeren beter presteren in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door data en analytics. Dezelfde technologieën die voor de The Batting Lab worden ingezet, helpen bedrijven en overheidsinstellingen wereldwijd betere beslissingen te nemen en mensenlevens te verbeteren.

SAS zet zich in voor datageletterdheid
SAS bevordert datageletterdheid al jarenlang om mensen te helpen wegwijs en succesvol te worden in een wereld die wordt overspoeld met data. Datageletterdheid omvat het vermogen om data te gebruiken, te interpreteren en te begrijpen. Een essentiële vaardigheid voor het succes in de huidige tijd en op de werkvloer. Met programma’s als The Batting Lab, trainingen en gratis tools voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs maakt SAS datageletterdheid voor iedereen toegankelijk.

“Statistische vaardigheden zijn onmisbaar in tal van sectoren. Zelf zou ik bijvoorbeeld nooit een prominente baan in honkbal hebben gekregen als ik geen kennis had van data analytics”, aldus Sig Mejdal, assistent-directeur bij de Baltimore Orioles, expert in sabermetrics (empirische analyse van honkbal door middel van statistieken) en voormalig NASA-technicus. “Ik zie dat SAS met The Batting Lab wil bijdragen aan een nieuwe data savvy generatie. De datavaardigheden die ze ontwikkelen stellen hen in staat om met behulp van data en analytics oplossingen te ontwikkelen voor belangrijke uitdagingen. Dit project brengt kinderen de vaardigheden bij die ze in hun professionele loopbaan nodig hebben, in de techniek, de gezondheidszorg en overheid, om maar een paar sectoren te noemen.”
 
Een hightech honkbalkooi en online Playbook
De honkbalkooi van The Batting Lab is tot in de nok toe gevuld met technologie. Talloze sensoren, camera’s en IoT-apparaten leggen de houding en swing van de speler en het traject van de bal vast. Door middel van AI, computer vision en IoT-analyses worden de stand en swinggegevens in real-time geanalyseerd, en feedback en suggesties voor verbetering worden gedeeld via displays in de kooi op de vloer en aan de muren.

De sensoren en camera’s van The Batting Lab verzamelen meer dan 50.000 datapunten per swing. Dat betekent dat in een sessie van vijftig swings er meer dan 2,5 miljoen datapunten worden geanalyseerd. Slagmannen en –vrouwen zien op deze manier hoe zij hun gewichtsverdeling, handpositie en hun basisbewegingen kunnen verbeteren. The Batting Lab heeft duizenden swings van topspelers geanalyseerd – waaronder die van honkbal- en softbalteams van onder meer North Carolina State University - om een model te bouwen voor een optimale swing. Hiermee helpt het jonge slagmensen om hun swing te verbeteren.

Hoewel de honkbalkooi van The Batting Lab niet voor een groot publiek toegankelijk is, kan iedereen wel van het project mee profiteren. The Batting Lab biedt een Data Playbook voor thuisgebruik. Dit is een online versie van het programma dat kinderen en ouders de mogelijkheid biedt om de voortgang van de slagtechniek bij te houden en advies te krijgen. Naarmate de kinderen hun slagvaardigheid verbeteren, ontwikkelen ze ook meer vertrouwen in het gebruik van data en analytics om hun doelen te bereiken. Het Data Playbook is vanaf 6 juni beschikbaar.

“The Batting Lab biedt een speelse manier om met data en analytics vertrouwd te raken. Kinderen analyseren van meet af aan gegevens over hun spel om hun swing en houding te verbeteren”, zegt Lucy Kosturko, education programs manager bij SAS. “Ons doel is om ervoor te zorgen dat kinderen die in de honkbalkooi aan het spelen zijn of thuis met het Data Playbook werken zich meer op hun gemak voelen bij het gebruik van data. Het kan hen helpen om problemen op te lossen en nieuwe vaardigheden te leren.”

Partners