06-05-2022

Atos en VMware bieden data spaces

Deel dit bericht

Atos en VMware breiden hun strategische samenwerking uit en werken aan de creatie van een geïntegreerde set mogelijkheden die de ontwikkeling van zogenoemde 'data spaces' versnellen. Data spaces zijn platforms die een betere uitwisseling, samenwerking en benutting van data tussen organisaties of industrieën mogelijk maken, onafhankelijk van de onderliggende infrastructuur. Ook zorgen ze voor datasoevereiniteit en interoperabiliteit.

Met de samenwerking tussen VMware en Atos op het gebied van de ontwikkeling van Data Spaces willen de organisaties een geïntegreerde set van mogelijkheden bieden, waarmee data en industrie applicaties strategischer kunnen worden gebruikt en gedeeld om regionale en nationale digitale economieën een boost te geven. De geïntegreerde set van mogelijkheden is afgestemd op de Gaia-X-architectuur. Ze dienen als een belangrijke aanjager voor het Gaia-X-initiatief, dat de uitwisseling van data via nieuwe digitale platforms die voldoen aan gemeenschappelijk vastgestelde regels wil versnellen.

Atos en VMware willen de multi-cloud- en app-moderniseringsmogelijkheden van VMware combineren met de Atos-cloud, evenals cybersecurity-expertise en technologie-integratie van Atos. Het doel is om organisaties en industrieën te voorzien van belangrijkste bouwstenen voor ontwerp, ontwikkeling, inzet, beveiliging en beheer van data spaces die voldoen aan de eisen van data governance. Organisaties kunnen bestaande data ook gebruiken om diensten op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie te creëren, en nieuwe branchespecifieke diensten mogelijk te maken voor:
• Gezondheidszorg en biowetenschappen - het faciliteren van het samenvoegen en uitwisselen van gezondheidsgegevens om onderzoek en klinische onderzoeken te versnellen.
• Financiële diensten - het ontwikkelen van bedrijfs- en grensoverstijgende diensten en samenwerkingsecosystemen, bijvoorbeeld met een duurzaam financieringsplatform om te voldoen aan eisen op het gebied van milieu, maatschappij en overheid.
• Nutsbedrijven - het optimaliseren van de elektrische netwerken voor het opladen van elektrische voertuigen.

Frédéric Malicki, CTO, Zuid-Europa bij Atos licht toe: “VMware en Atos zijn al geruime tijd partners en delen een commitment om organisaties te helpen waarde uit data te halen. Door de versnelde ontwikkeling van data space en datasoevereiniteit te ondersteunen met de mogelijkheden van VMware en Atos, verwachten we klanten de tools te geven om - in samenwerking met partners en peers - niet alleen waarde te halen uit hun eigen data, maar ook uit federated data. Organisaties kunnen bestaande data omzetten in nieuwe diensten die bijvoorbeeld boeren kunnen helpen met een betere weersvoorspelling. Ook kunnen gezondheidsinstanties de leefomstandigheden van ouderen verbeteren door de inzet van geautomatiseerd energiebeheer.”

Tags:

Cloud, Data

Company:

Atos, VMware

Partners