04-05-2022

SAS en Microsoft bevorderen samenwerking in de gezondheidszorg

Deel dit bericht

SAS en Microsoft werken samen aan de ontwikkeling van geavanceerde technologie-integraties, waardoor geavanceerde health analytics oplossingen toegankelijker worden voor zorginstellingen en Life Science-organisaties. Het partnership biedt geïntegreerde technologie die veilig, snel en schaalbaar is bij de levering van zorg en onderzoek.  

Het gebruik van Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR) standaarden en de integratie van Azure Health Data Services met SAS Health op Azure versterkt de onderlinge samenwerking in de gezondheidszorg. Microsoft heeft recent Azure Health Data Services op de markt gebracht. Een platform in de vorm van een ‘Platform as a Service’ (PaaS) dat beveiligde gezondheidsinformatie (PHI) in de cloud ondersteund. Door de integratie met Azure Health Data Services zijn de ingebouwde AI-mogelijkheden van SAS Health efficiënter en veiliger. Dit biedt meer mogelijkheden voor patiëntgerichte innovatie en een veilige samenwerking binnen de gezondheidszorg.

Toekomst van het uitwisselen van medische data ligt bij FHIR
"Door het gebrek aan standaardisatie in de zorgsector beperken de inzichten zich tot functionele silo's. Zorgaanbieders en verzekeringsmaatschappijen worstelen met het handmatig uitwisselen van onverenigbare bestandsformaten. Dit vertraagt de overdracht van informatie en heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de zorg en de ervaring van de patiënt," aldus Steve Kearney, PharmD, Global Medical Director bij SAS.

De wereldwijde invoering van de FHIR-industriestandaard voor data - die definieert hoe zorginformatie kan worden uitgewisseld tussen verschillende computersystemen – groeit. Grote organisaties op het gebied van elektronische medische dossiers (EHR) zijn druk bezig om FHIR te implementeren, en in de VS heeft het Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) het gebruik ervan zelfs verplicht gesteld.

Het Azure Health Data Services API-model maakt de overdracht van FHIR-data naar de krachtige PaaS-infrastructuur van Azure mogelijk. De geharmoniseerde FHIR-datasets die worden opgeslagen op Azure Health Data Services maken FHIR-gebaseerde verzoeken voor specifieke data mogelijk, waardoor query's in bijna real-time kunnen worden uitgevoerd en patiëntgegevens worden beschermd. “Met deze nieuwe technologie wordt het voor zorginstellingen makkelijker om data uit verschillende bronnen bij elkaar te brengen en te analyseren. Door gebruik te maken van industriestandaarden en de mogelijkheden van Microsoft Azure en SAS, kan een datafundament worden gecreëerd. Dit biedt nieuwe, relevante en waardevolle inzichten die de gezondheidszorg verbeteren”, zegt Antonie Berkel, Technical Accountmanager Public & Health bij SAS.

Transformatie van analytics in de cloud
Veilige cloud-omgevingen in de gezondheidszorg, zoals Azure Health Data Services en SAS Health, bieden de mogelijkheid voor real-time integratie van patiënt- en declaratiegegevens. Het platform host een verscheidenheid aan workloads vanuit dezelfde data-opslag en biedt cloud computing aan om de ontwikkeling en levering van AI in de zorgsector te verbeteren. “De integratie tussen Azure Health Data Services en SAS Health betekent een enorme verandering voor organisaties die moeite hebben met het in de praktijk brengen van analytics", aldus Kearney. "Het gebruik van uiteenlopende medische gegevens binnen het hele zorgproces in een gedeelde cloudomgeving zorgt voor betere resultaten in de gezondheidszorg."

Een game changer voor de gezondheidszorg
De samenwerking tussen SAS en Microsoft Azure biedt geïntegreerde technologie die veilig, snel en schaalbaar is voor belanghebbenden bij de levering van zorg en onderzoek, waaronder:
• Aanbieders - SAS Health on FHIR geeft snelle toegang tot analytics-inzichten binnen het EPD, waarbij alleen de benodigde informatie wordt ontsloten. Hierdoor neemt de kwaliteit van de zorg en de tevredenheid van de patiënt toe.
• Betalers - Met FHIR kunnen betalers patiëntendossiers veilig doorzoeken om de medische noodzaak van een dienst of procedure vast te stellen en te bepalen of de juiste autorisatie is verkregen, waardoor de benodigde tijd drastisch wordt teruggebracht.
• Academische instellingen voor gezondheidsonderzoek - FHIR-ready datasets versnellen het inzicht in nieuwe gezondheidsaspecten en vergroot het scala aan datasoorten voor onderzoek, waaronder sociale gezondheidsbepalende factoren, real-world data, genetica, gegevens van van medische apparaten en meer.
• Biowetenschappen - Naarmate de beschikbaarheid en het gebruik van real-world data toeneemt, stelt FHIR farmaceutische bedrijven in staat om nieuwe informatie over de veiligheid en werkzaamheid van geneesmiddelen te genereren op basis van een bredere dataset dan voorheen mogelijk was.

"Uiteindelijk kunnen deze innovaties zorgen voor snellere inzichten binnen het enorme ecosysteem van professionals die zich inzetten voor een gezondere wereld", besluit Kearney. "Hoewel technologie slechts een deel van de oplossing biedt, begint het verbeteren van de gezondheid met het voorspellen van toekomstige gezondheidsrisico's en het nemen van proactieve stappen om ziekte te beperken en fysiek en mentaal welzijn te bevorderen."

Lees hoe SAS Health on Azure de gezondheidsresultaten verbetert met behulp van analytics.

Company:

SAS, Microsoft

Partners