13-08-2021

Financiële teams met AI presteren beter dan vakgenoten zonder

Deel dit bericht

43 procent van bedrijven wereldwijd dat ArtificiaI Intelligence gebruikt, verwacht dat hun sterke positie over twaalf maanden nog steeds te handhaven is, terwijl slechts 21 procent van de bedrijven die geen gebruik maakt van AI dit denkt. Dit blijkt uit het wereldwijde Finance, AI and the future of decision making onderzoek van Unit4, aanbieder in enterprise cloud-applicaties voor mensgerichte organisaties. Bijna de helft van de bedrijven met AI (47 procent) vindt dat hun bedrijf sterk presteert, dit is slechts 28 procent bij bedrijven zonder de technologie.

"AI staat volop in de belangstelling van financiële afdelingen over de hele wereld, met early adopters die ervan overtuigd zijn dat het een positieve impact heeft op de prestaties van hun organisaties," zegt CFO Gordon Stuart van Unit4. "AI moet echter niet alleen worden gezien als een manier om processen te automatiseren. Het kan finance professionals helpen om in een meer strategische rol te stappen, waarbij ze data interpreteren door middel van technologische analyse en de bevindingen vertalen naar zinvolle inzichten die relevant zijn voor hun organisaties. Zo kunnen zij helpen de financiële koers te bepalen."

Steeds meer betrokken bij strategie en besluitvorming
Als we inzoomen op de Nederlandse cijfers, verwacht 62 procent van de Nederlandse financiële professionals steeds meer betrokken te worden bij strategie- en besluitvorming. 60 procent denkt dat hun dagelijkse taken in hetzelfde tijdsbestek aanzienlijk gaan veranderen. Dat er nog werk aan de winkel is om de rolverandering bij te kunnen benen, blijkt uit de 82 procent die zegt dat degenen in financiële functies hun vaardigheden in de komende twaalf maanden moeten verbeteren. Bijna drie op de vier professionals heeft plannen om zich het komende jaar bij te scholen in AI, machine learning, coding, data analyse en data science.

Financiële professionals geven aan dat de belangrijkste voordelen van AI zijn dat het de kans op menselijke fouten verkleint (32 procent) en dat het tijd bespaart (36 procent). 22 procent zegt dat het collega's zou helpen om sneller beslissingen te nemen, en 26 procent gelooft dat het bruikbare inzichten voor de besluitvorming zou opleveren.

Partners