30-06-2021

Tableau 2021.2 breidt augmented analytics-functionaliteit uit

Deel dit bericht

Tableau combineert in haar nieuwe release de mogelijkheden van data-analyse en AI, om nieuwe augmented analytics-functionaliteit te ontsluiten. Deze functionaliteit begeleidt mensen bij het analyseren van hun data, waardoor het makkelijker is om nieuwe inzichten op te doen en snel en slim besluiten te nemen. Tableau 2021.2 dicht zo een eventuele kloof op het gebied van datavaardigheden en maakt het nog laagdrempeliger om datagedreven te opereren.

Uit onderzoek door IDC blijkt dat een sterke datacultuur tal van voordelen creëert, waaronder effectievere samenwerking, innovatie, meetbare waarde zoals vertrouwen en verantwoordelijkheid, ongeacht de branche of regio. Er is echter sprake van een kloof tussen de zakelijke verwachtingen en de praktijk. Zo ziet 83 procent van alle CEO’s graag dat hun organisatie een meer datagestuurd karakter krijgt, terwijl slechts 33 procent van alle werknemers zich op hun gemak voelt bij de inzet van data-analyse ter ondersteuning van hun besluitvorming.

Belangrijke nieuwe augmented analytics-functies in Tableau zijn onder meer:
Ask Data is nu beschikbaar voor alle rollen en gebruikers van de Tableau Server en Tableau Online en op belangrijke punten verbeterd. Ask Data helpt daarmee meer gebruikers, ongeacht hun rol, zakelijke vragen te beantwoorden in natuurlijke taal (NLP). De nieuwe invoerfunctie helpt gebruikers bij het stellen van de meest relevante vragen en integreert dashboards, waardoor een gebruiksvriendelijke en gepersonaliseerde ervaring ontstaat. De nieuwe versie van Ask Data zorgt dan ook voor een enorme toename van het aantal medewerkers die in staat zijn om met succes data te bevragen.

Explain Data is nu beschikbaar voor alle gebruikers van Tableau Server en Tableau Online. De oplossing helpt hen met het vinden van een antwoord op het ‘waarom’, door krachtige statistische methoden en machine learning op data toe te passen en daar een begrijpelijke uitleg aan te geven. Nu de gebruikersinterface is geoptimaliseerd en ondersteuning kan bieden aan een breder publiek, kunnen zakelijke gebruikers daarmee snel inzicht krijgen in het hoe en waarom van specifieke datapunten. Explain Data reduceert daarnaast de kans op fouten door naar verklaringen te zoeken in de complete databron, en niet alleen de data die in de visualisatie wordt weergegeven.

Ask Data for Salesforce helpt gebruikers van Salesforce om in Tableau CRM elke gewenste vraag te stellen op basis van natuurlijke taal en semantische zoekopdrachten. Zij krijgen daar direct antwoord op in de vorm van inzichten, rapporten en dashboards die aansluiten op de zakelijke context. Omdat Ask Data for Salesforce automatisch van de Salesforce-data en -gebruikers leert, zijn beheerders nauwelijks tijd kwijt aan configuratiewerk. Gebruikers kunnen zo snel van start gaan met het analyseren van data en meenemen in hun besluitvorming.

Einstein Discovery for Salesforce Reports analyseert op snelle, geautomatiseerde en grondige wijze data uit Salesforce-rapporten. Het licht de belangrijkste informatie uit en zet deze om in inzichtelijke grafieken en een begrijpelijke uitleg. De oplossing maakt een einde aan obstakels voor machine learning door directe toegang te bieden tot de overeenkomstige Einstein Discovery-story, waar gebruikers de informatie nader kunnen analyseren.

AI-gedreven data-analyse
“Er is een groeiende kloof tussen zakelijke leiders die verwachten dat hun organisatie een datagestuurd karakter krijgt, en werknemers die zich niet op hun gemak voelen bij het gebruik van data bij hun besluitvorming”, zegt Francois Ajenstat, chief product officer bij Tableau. “Een ‘data first’-organisatie vraagt om het ontsluiten van de kracht van data voor zoveel mogelijk medewerkers. AI-gedreven data-analyse zal meer mensen in staat stellen om data in te zetten bij het vinden van antwoorden op vragen. Ook helpt het bij het nemen van gefundeerde beslissingen en het uiteindelijk transformeren van de organisatie.”

Tableau anticipeert met augmented analytics op verschillende niveaus aan datavaardigheden. De functionaliteit begeleidt mensen bij het ontdekken van inzichten die ze anders misschien niet zouden zien of ontdekken. “Ask Data maakt het gat tussen de gevorderde data-analisten en een bredere groep van zakelijke gebruikers minder groot, zodat iedereen data kan lezen en verkennen”, zegt Ilya Kovalenko, data analyst en visualisation team lead bij Siemens. “Door gebruik te maken van de moderne en snelle technologie van Tableau voor de verwerking van natuurlijke taal komen onze collega’s sneller tot inzichten dan ooit tevoren. Explain Data stelt ons team in staat om trends in data bloot te leggen en op eenvoudige wijze na te gaan wat daar de achterliggende redenen voor zijn.”

De uitgebreide mogelijkheden van Ask Data en Explain Data zijn nu beschikbaar in Tableau 2021.2. Einstein Discovery for Reports is beschikbaar in de Summer ’21-release van Salesforce. Ask Data for Salesforce is begin volgend jaar beschikbaar.

Overige nieuwe functies in Tableau 2021.2 zijn onder meer:
Collections: De nieuwe versie biedt de mogelijkheid om contentverzamelingen samen te stellen die de samenwerking en betrokkenheid binnen de organisatie vergroten. Gebruikers kunnen op eenvoudige wijze content (workbooks, gegevensbronnen enzovoort) vanuit hun website toevoegen en hun eigen galerij lay-outs maken en met anderen delen.
Jumpstart Your Salesforce Connection: Helpt organisaties en beheerders met het onboarden van Salesforce-gebruikers door hun Tableau Online-website vooraf te vullen met relevante databronnen en workbooks, zodat ze de Salesforce-data sneller kunnen analyseren.
Connected desktop voor web authoring: Stelt creators in staat om naadloos van web authoring over te stappen op de Tableau Desktop en te profiteren van een verbeterde authoring-workflow.
Schrijfbewerkingen van Google BigQuery naar Tableau Prep: Gebruikers kunnen Google BigQuery aanvullen of bijwerken met schone, vooraf bewerkte data.
Containers: Organisaties kunnen de Tableau Server binnen één container laten draaien. Dit draagt bij aan een eenvoudigere, snellere en efficiëntere implementatie. Tableau 2021.2 biedt ondersteuning voor Kubernetes- en Docker-containers voor Linux.
De nieuwe Canada Tableau Online Pod: Biedt klanten in Canada verbeterde stabiliteit en krachtiger prestatievermogen.
Ruimtelijke berekeningen: Data-analisten kunnen het gebied op een kaart in vierkante (kilo)meters berekenen om optimaal te profiteren van de kracht van spatial joins.
Amazon SageMaker for Tableau: Maakt het mogelijk om met iedereen te communiceren en de machine learning-functionaliteit te delen op basis van selfservice mogelijkheden voor dataanalyse. Gebruikers kunnen de ML-modellen die zij met SageMaker hebben ontwikkeld met een paar muisklikken opnemen in dashboards in Tableau.

Meer informatie over de augmented analytics-technologie van Tableau

Partners