24-06-2021

2021 DX Data Quality Impact Report deelt praktische inzichten

Deel dit bericht

Data eXcellence (DX) publiceert het 2021 DX Data Quality Impact Report. In dit rapport presenteert DX de resultaten van een breed onderzoek naar de impact van datakwaliteit. Data eXcellence (DX) is aanbieder op het gebied van migraties van bedrijfskritische gegevens.

Meer dan 70 CIO's, informatie-architecten en DQ-specialisten hebben aan dit onderzoek deelgenomen. Hiermee geeft het rapport een breed beeld van de impact van datakwaliteit in Nederlandse organisaties. De respondenten delen vele eye-openers en best practices om de datakwaliteit met maximale impact te verbeteren.

De belangrijkste conclusie: organisaties met een actief DQ-beleid ervaren significante voordelen. Ze besteden minder tijd en kosten aan het controleren en verbeteren van rapportages en zijn besluitvaardiger. Verstoringen worden voorkomen en data wordt succesvol gebruikt binnen toepassingen zoals machine learning en data-analytics. “Ons vermoeden dat investeren in datakwaliteit loont, wordt hiermee bevestigd”, aldus Guido Jurgens, directeur DX. “En andersom, de negatieve impact op de bedrijfsvoering van een lage datakwaliteit komt ook overtuigend naar voren”.

Delen van data en betrouwbare rapportages
De belangrijkste drijfveren om aandacht te besteden aan datakwaliteit zijn het betrouwbaar kunnen delen van data en het verbeteren van de bruikbaarheid van rapportages. Geert Zijlstra, DQ-specialist: “Opvallend in deze studie is dat tijd en geld voor het oplossen van DQ-kwesties niet als het belangrijkste werd genoemd.” 20 procent van de ondervraagden wordt meerdere malen per week geconfronteerd met een DQ-issue en de helft van de respondenten geeft aan dat dit leidt tot verstoring van bedrijfsprocessen.

Verschil in sectoren
Organisaties met een actief DQ-beleid komen met name voor in de sectoren Technologie, Overheid en Zorg. Binnen Onderwijs en Non-profit is het beleid voornamelijk passief. Guido Jurgens: “In het rapport worden vele praktische inzichten gedeeld waar organisaties hun voordeel mee kunnen doen. Alle hulde aan de vele respondenten van dit onderzoek om hun inzichten te delen!”

Partners