29-01-2021

Veracode: Security kan met DevSecOps worden verbeterd

Deel dit bericht

Veracode, leverancier van application security testing (AST), stelt op basis van onderzoek dat ontwikkelaars in de detailhandel en horeca sneller zijn dan ontwikkelaars uit vijf andere sectoren bij het verhelpen van kwetsbaarheden. De bevindingen zijn gebaseerd uit een analyse van meer dan 130.000 applicaties.

In snel veranderende sectoren als deze is het essentieel dat potentiële kwetsbaarheden snel worden gevonden en gerepareerd. De detailhandel en horeca beheren daarnaast een grote hoeveelheid persoonlijke informatie van consumenten, bijvoorbeeld door middel van klantenkaarten en lidmaatschapsaccounts. Deze data wordt gekoppeld aan marketinggegevens van derden met behulp van andere software. Volgens Verizon zijn de meeste inbreuken in de detailhandel het resultaat van aanvallen op webapplicaties. Bij ongeveer de helft van alle inbreuken wordt gebruikgemaakt van persoonlijke of betaalgegevens om binnen te dringen.

Uit het onderzoek door Veracode blijkt dat 76 procent van de applicaties in de detailhandel en horeca ten minste één kwetsbaarheid bevatten, waarmee ze gemiddeld scoren vergeleken met sectoren zoals financiële dienstverlening, tech en de gezondheidszorg. Maar 26 procent van de kwetsbaarheden zijn zeer ernstig en hebben dringend aandacht nodig. Dit is het op één na grootste percentage uit alle zes geanalyseerde sectoren.

API-gestuurde scanning
Het onderzoek van Veracode toont aan dat de detailhandel en horeca op de tweede plaats komen wat betreft snelheid: de helft van de kwetsbaarheden wordt in slechts 125 dagen verholpen, bijna een maand sneller dan de eerstvolgende sector. Dit lijkt lang, maar over het algemeen blijft de helft van de kwetsbaarheden in alle sectoren veel langer onopgelost en wordt wellicht zelfs nooit verholpen.

"De detailhandel en horeca staan onder enorme druk, omdat zij waardevolle doelen voor aanvallers zijn, terwijl ze ook software nodig hebben die gebruiksvriendelijk is voor consumenten én voldoet aan regulering zoals PCI", zegt Chris Eng, Chief Research Officer bij Veracode. "Ontwikkelaars in de detailhandel en horeca lijken beter te zijn dan anderen in het verhelpen van datalekken en het valideren van input. Door met behulp van API-gestuurde scanning en een software composition analysis te zoeken naar kwetsbaarheden in open source-componenten, kunnen ontwikkelingsteams in de detailhandel hun prestaties verbeteren."

Andere bevindingen uit het onderzoek:
• De ontwikkelomgeving in de detailhandel en horeca is uitdagend omdat applicaties vaak ouder en groter zijn dan in andere sectoren.
• De sector doet het goed wat betreft veel voorkomende kwetsbaarheden. Kwetsbaarheden omtrent datalekken en input-validatie komen minder vaak voor. Uit het onderzoek van Veracode blijkt dat ontwikkelaars in de detailhandel worstelen met encapsulation, SQL-injecties en kwetsbaarheden omtrent inloggegevens. De Heat Map van Veracode biedt coderingsrichtlijnen waarmee ontwikkelaars SQL-aanvallen kunnen voorkomen. Voor encapsulation-kwetsbaarheden is het cruciaal om toegang tot de betreffende applicatie, database of het systeem te blokkeren, totdat het volledig kan worden beschermd. Ook blijven back-ups van gegevens en informatie essentieel, zodat de bedrijfscontinuïteit niet in het geding komt in geval van een ransomware-aanval. Ten slotte kunnen ontwikkelaars het risico van aanval met behulp van inloggegevens verminderen door versleutelde wachtwoorden op te slaan op afgeschermde locaties en geen hard-coded inloggegevens te gebruiken.
• Op het gebied van scanfrequentie en het gebruik van dynamische en statische scans gedragen ontwikkelaars in de detailhandel zich niet anders dan ontwikkelaars in andere sectoren. Ontwikkelaars kunnen DevSecOps-tactieken gebruiken om hun software veiliger te maken, door bijvoorbeeld vaker te scannen, meerdere soorten testen in te zetten en de frequentie van scans te verbeteren.

Partners