12-01-2021

TU/e lanceert masteropleiding Data Science and Artificial Intelligence

Deel dit bericht

Vanaf september van dit jaar start de TU/e met een nieuwe masteropleiding gericht op Data Science en Artificial Intelligence. De DS&AI-opleiding is formeel erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie NVAO. De nieuwe master wordt aangeboden door de faculteit Mathematics and Computer Science en is de eerste en enige techniekopleiding in Nederland waarin geavanceerde technieken en methoden op het gebied van Data Science en Artificial Intelligence gecombineerd worden.

Volgens Universitair hoofddocent Dirk Fahland, die nauw betrokken is bij de totstandkoming van het programma, is de combinatie van Data Science met AI logisch, wegens de nauwe verbondenheid van beide disciplines. Daarnaast sluit de opleiding goed aan op de ambities van de universiteit, waarin artificial intelligence een prominente plek inneemt, zoals ook blijkt uit de lancering van het Eindhoven AI Systems Institute (EAISI) in 2019.

Het voornaamste doel van de opleiding DS&AI is om ‘AI engineers’ op te leiden die in staat zijn om betrouwbare systemen te bouwen met oog voor de mensen die ze zullen gebruiken, vertelt Fahland. “Dat is bijvoorbeeld van belang voor de hightechsystemen die hier in de regio worden ontwikkeld, waarbij hoge eisen worden gesteld aan betrouwbaarheid."

Curriculum
De studenten moeten problemen van verschillende kanten kunnen bekijken en krijgen daarom een brede basis, met onder meer vakken over de fundamenten van kunstmatige intelligentie, datavisualisatie, ethiek, algoritmiek, data mining en management, en machine learning.
Het DS&AI-programma is gestructureerd in zes trajecten, die elk een expertisegebied van Data Science & Artificial Intelligence vertegenwoordigen. De meeste vakken binnen deze trajecten zijn nieuw of herontworpen voor de nieuwe Master DS&AI:
• Data Engineering and Management
• Algorithmic Data Analysis
• Explainable Data Analytics
• Statistics
• Data Mining and Machine Learning
• AI and Machine Learning

Daarnaast verbinden de volgende twee verplichte vakken de verschillende expertisegebieden met elkaar en geven context: Ethics in Data Science & Artificial Intelligence; Data Intelligence Challenge (challenge-based groepsproject).

Registratie
De nieuwe opleiding zal binnenkort worden geregistreerd in het officiële onderwijsregister van Nederland (CROHO). Vanaf dat moment kunnen studenten zich inschrijven via Studielink. De uiterste datum voor inschrijving is 1 mei 2021.

Partners