03-09-2020

SAS berekent coronaproof maximumcapaciteit van voetbalstadions

Deel dit bericht

Op 12 september begint de Eredivisie. Dat geeft de KNVB dus nog een paar weken om samen met clubs een belangrijke puzzel op te lossen - hoe zorgen we dat het publiek de wedstrijden in de stadions weer veilig kan bijwonen? Het is een belangrijke vraag, die terecht onderdeel uitmaakt van het wereldwijde initiatief Reimagine Football. Het antwoord is niet eenvoudig, en hangt af van de overheidsmaatregelen, protocollen van de KNVB én keuzes die de clubs maken.

SAS, leverancier van analytics-software, wil graag haar steentje bijdragen en ontwikkelde de venue optimization-tool die berekent wat de coronaproof maximumcapaciteit is voor stadions. SAS venue optimization zorgt voor een ideale indeling van een locatie op basis van een set parameters en doelstellingen die door de gebruiker zijn ingevoerd. De optimalisatie-analyses houden rekening met gegevens zoals gang- en rijafmetingen, zit- en bankgrootte, en zitplaatsprijzen.

Door de karakteristieken van het stadion in kaart te brengen en te combineren met verschillende parameters, kunnen clubs de optimale bezettingsgraad van hun stadion berekenen. SAS is bij de ontwikkeling uitgegaan van een aantal parameters. De belangrijkste is de ‘bubbel’ van vijf waarbij maximaal vijf mensen naast elkaar mogen zitten. De analyse laat zien dat in dat geval in elk stadion een maximale bezetting van 36,9 procent mogelijk is. Maar in werkelijkheid is dit vaak niet haalbaar, omdat er bijvoorbeeld stoelen vrij moeten blijven om te zorgen voor een veilige in- en uitloop van bezoekers. Met een meer realistisch scenario kom je uit op een bezettingsgraad van 18,5 procent.

Capaciteit Nederlandse stadions
Vertaald naar de Nederlandse stadions is het resultaat 20.291 bezoekers (optimaal) en 10.173 (realistisch) bij Ajax-wedstrijden in de Amsterdam Arena. Voor De Kuip gelden respectievelijk 18.862 bezoekers en 9.457 bezoekers om naar Feyenoord te kijken en maximaal 12.195 of realistisch 6.475 PSV-fans kunnen het Philips-stadion bezoeken bij de thuiswedstrijden van hun club.

Tags:

Analytics, Sport

Company:

SAS, KNVB

Partners