12-05-2020

NLdigital publiceert cijfers impact Coronacrisis op digitale sector

Deel dit bericht

ICT-bedrijven verwachten in het derde kwartaal van 2020 de grootste impact van de Coronacrisis. Dat heeft vooral te maken met de economische impact van de maatregelen op klanten: opdrachten worden geannuleerd of uitgesteld en klanten komen in de financiëële problemen. Dit blijkt uit een nieuwe inventarisatie van NLdigital onder haar leden. Het rapport met alle cijfers over de impact van de Coronacrisis is nu beschikbaar.

In het algemeen is duidelijk dat de gevolgen van Coronacrisis binnen de sector sterk verschillen. De ICT-sector is divers, zowel in de soorten producten en diensten als in verdienmodel en de markten waarin bedrijven actief zijn. Dat ziet NLdigital terug in de resultaten. Het ene bedrijf ziet 85 procent van de omzet wegvallen, een ander meldt juist een flinke stijging. Het ene bedrijf moet noodgedwongen tijdelijke contracten stopzetten, een ander komt juist mensen tekort om aan de vraag te voldoen.

Het is dus oppassen met gemiddelden, maar toch denkt NLdigital dat de resultaten in het rapport een goede dwarsdoorsnede zijn van wat er speelt in de sector. Juist door de grote diversiteit is het algemene beeld misschien minder negatief dan in sommige andere sectoren. Het lijkt erop dat de bepalende factor is in hoeverre de afgekondigde maatregelen doorwerken op de klanten van ICT-bedrijven. Bedrijven verwachten in Q3 de grootste dip, maar zijn voor Q4 al voorzichtig positiever.

Tot slot blijkt dat bedrijven hun weg naar steunmaatregelen van de overheid al goed weten te vinden. Toch schieten de maatregelen voor een deel van de sector tekort. Bedrijven vrezen bovendien dat ze door de relatief late impact van de Coronacrisis op hun omzet niet in aanmerking zullen komen.

Bekijk hier het rapport.

Tags:

ICT, Markt

Partners