03-04-2020

Boomi: Europa neemt afscheid van legacy ERP

Deel dit bericht

Boomi, een Dell Technologies onderneming, presenteert de resultaten van het ERP Innovator's Dilemma onderzoek. Dit onafhankelijk onderzoek onder 825 Enterprise Architects in Europa en de Verenigde Arabische Emiraten laat zien hoe organisaties omgaan met de modernisering van ERP applicaties en de uitdagingen van de complexe hybride IT-omgevingen waarin ze tegenwoordig opereren.

Jarenlang werd aangenomen dat organisaties het overgrote deel van hun IT budget (70 procent - 80 procent) uitgeven aan het simpelweg in de lucht houden van de bestaande IT-omgeving (‘keeping the lights on’ - KTLO). Het onderzoek van Boomi laat zien dat die gedachte inmiddels moet worden bijgesteld: in heel Europa melden respondenten dat nog maar een derde van het budget naar KTLO gaat (gemiddeld 35 procent). Het resterende budget wordt op dit moment vrijwel evenredig verdeeld tussen IT modernisering en innovatie (in Nederland respectievelijk 34 procent, 36 procent en 30 procent).

68 procent van de IT-afdelingen bij Europese organisaties blijkt zelfs al druk bezig te zijn om zakelijke applicaties naar de cloud te brengen, terwijl 53 procent zich concentreert op het moderniseren van legacy ERP toepassingen om strategische groei mogelijk te maken.

Overstap naar de cloud
Daarmee lijkt het ERP Innovator’s Dilemma (fors investeren in het langdurige en complexe proces om ERP te moderniseren, of achterop raken bij concurrenten die dat risico wel durven te nemen?) uit te vallen in het voordeel van verandering. Waar organisaties zich lange tijd niet wilden wagen aan de modernisering van hun vaak zeer complexe ERP toepassingen, blijken ze inmiddels steeds vaker klaar voor de overstap naar de cloud: 36 procent geeft aan zijn ERP-toepassingen nu nog hoofdzakelijk on-premises te hebben draaien, met hier en daar wat cloud – maar over 12 maanden verwacht maar liefst 80 procent van de Nederlandse respondenten hun ERP applicaties hoofdzakelijk of zelfs volledig (46 procent) in de cloud te hebben draaien.

In de rest van Europa gaat de overstap zelfs nog iets harder: gemiddeld 56 procent verwacht over een jaar ERP volledig in de cloud te draaien. In heel Europa is niet één respondent meer te vinden die over 12 maanden verwacht alleen nog on-premises ERP-oplossingen te hebben draaien (nu nog gemiddeld 23 procent in Europa; 30 procent in Nederland).

De redenen die de Nederlandse respondenten noemen om ERP naar de cloud te brengen, zijn met name verbeterde efficiency (71 procent), hogere IT flexibiliteit (67 procent) en kostenoverwegingen (50 procent). Daarin wijkt Nederland iets af van de rest van Europa, waar ERP vooral naar de cloud gebracht wordt voor grotere zekerheid over beschikbaarheid, prestaties en beveiliging (58 procent) en ondersteuning van zakelijke groei (55 procent). Respondenten zien modernisering van hun ERP landschap als de beste oplossing om met name de klantervaring te verbeteren (48 procent) en de bedrijfscontinuïteit te garanderen door betere integratie van kernapplicaties (44 procent).

Standaardisatie en consolidatie
92 procent van de Nederlandse correspondenten werkt op dit moment aan standaardisatie en consolidatie van applicaties. 88 procent wil zijn toepassingen moderniseren en 82 procent werkt aan de migratie van infrastructuur naar de cloud. Bij het moderniseren van hun IT-omgeving zien Nederlandse respondenten vooral uitdagingen in de complexiteit van moderne hybride IT-omgevingen (48 procent), data governance issues (42 procent) en integratie (een gebrek aan integratievaardigheden en een gebrek aan de juiste integratie tools, beide 40 procent). Het verbaast dan ook niet dat Nederlanders met name op zoek zijn naar integratie-oplossingen die overweg kunnen met complexe hybride IT-omgevingen (44 procent), en die in staat zijn data te verwerken uit een grote verscheidenheid van databronnen en apparaten (42 procent).

Strategische groeimogelijkheden
Derek Thompson, VP of EMEA bij Boomi: “IT Executives mogen met recht trots zijn op de initiatieven die ze nu ontplooien om innovatie te stimuleren, en tegelijkertijd de kosten terug te dringen van tientallen jaren oude technologie. Het is bemoedigend te zien dat nu meer geïnvesteerd wordt in de modernisering van applicaties en digitaal gedreven business innovatie. Europese organisaties zien de mogelijkheden die cloudgebaseerde toepassingen te bieden hebben en verschuiven hun investeringen naar initiatieven die meer strategische groeimogelijkheden bieden, zowel op het gebied van ERP als CRM en iPaaS. De modernisering van ERP vraagt ook om moderne integratietechnologieën. Boomi is er trots op om in die branche een leidende rol te spelen. Ons platform is helemaal klaar voor de jaren 2020 – de ‘data decade’.”

Tags:

Legacy, ERP, Cloud

Company:

Dell Boomi, Boomi

Partners