03-03-2020

JADS en Naturalis zetten data science in voor behoud biodiversiteit

Deel dit bericht

Naturalis Biodiversity Center en Jheronimus Academy of Data Science (JADS) hebben een overeenkomst gesloten om data science en artificial intelligence in te zetten voor gezamenlijk onderzoek. Het doel: behoud van wereldwijde biodiversiteit.

Wereldwijd staan 1 miljoen soorten planten en dieren op de rand van uitsterven. Een bijzonder alarmerend beeld voor de toekomst van onze planeet. Ook voor de menselijke samenleving staat als gevolg van de biodiversiteitscrisis veel op het spel; wat betreft voedsel, gezondheid en leefomgeving zijn we onlosmakelijk met de natuur verbonden. Om het tij te keren is het monitoren van biodiversiteit essentieel. Moderne technieken voor biomonitoring gebruiken onder andere beeldherkenning en DNA om de natuur in kaart te brengen. Dat levert enorme hoeveelheden gegevens op over de stand van de biodiversiteit. Die gegevens kunnen worden gebruikt om natuurbeheer (beter) vorm te geven.

Data Science voor biodiversiteitsdata
De grote hoeveelheid data die wordt gegenereerd door innovatieve biomonitoring levert een compleet beeld op van de Nederlandse natuur. Nieuwe soorten kunnen in kaart worden gebracht, maar ook de stand van bedreigde soorten kan beter gemonitord worden. Door de data op de juiste manier te bevragen, is de achteruitgang van populaties beter te begrijpen en tegen te gaan. Om zinvolle conclusies uit de enorme set data over de natuur te trekken worden data science en kunstmatige intelligentie ingezet. Biodiversity Informatics, het vakgebied dat zich bezighoudt met data science op het gebied van biodiversiteit wordt een steeds belangrijker vakgebied. Vorig jaar was Naturalis nog gastheer van ‘s werelds grootste conferentie op dit gebied.

Vernieuwing in het vakgebied
De ontwikkelingen op het gebied van biomonitoring en data science bevinden zich in een stroomversnelling. De mogelijkheden die ontstaan zijn met recht een wetenschappelijke doorbraak. De data is er, nu is de tijd om er iets mee te doen. Het interpreteren en analyseren van data is niet alleen het domein van de data scientist. Ook de onderzoekers die in het veld de gegevens verzamelen krijgen ermee te maken. De samenwerking met JADS biedt Naturalis de mogelijkheid om deze vernieuwing in het vakgebied door de gehele organisatie door te voeren. Het vergroot de capaciteit om innovatie optimaal door te voeren, onder meer in onderwijs en professionele ontwikkeling.  Maaike Romijn, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, is enthousiast. “Wij kunnen de biodiversiteit sneller in kaart brengen, beter monitoren, dat is een grote wetenschappelijke doorbraak. We zijn blij met de samenwerking met JADS. We brengen expertises samen. We erkennen samen de urgentie.”

De biodiversiteitsdata zijn publiekelijk beschikbaar, het zijn gegevens die iets vertellen over de stand van ons land. Maar met de gegevens alleen ben je er niet, er is een interpretatieslag nodig die data science kan bieden. Louis Vertegaal, directeur van JADS: “De samenwerking met Naturalis geeft ons toegang tot interessante datasets en een schat aan domeinkennis over biodiversiteit. Dat levert voor onze studenten boeiende stageopdrachten,  afstudeeronderzoeken en PhD-trajecten op.”

Gezamenlijk onderzoek en onderwijs
Binnen de samenwerking zal gezamenlijk onderzoek en onderwijs worden ontwikkeld op het snijvlak van data science, artificial intelligence en biodiversiteit. De samenwerking wordt concreet in verschillende activiteiten. Zo wordt gezamenlijk een universitair hoofddocent aangesteld op het gebied van Artificial Intelligence and Biodiversity. In een jaarlijkse hackathon zullen studenten creatieve oplossingen vinden voor vraagstukken die met het behoud van biodiversiteit te maken hebben. Naturalis en JADS gaan samen op zoek naar interessante stageopdrachten, afstudeeronderzoeken en PhD-trajecten voor JADS-studenten. De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar.

Partners